Helyi közélet

2008.10.29. 19:22

Fülsértő piros villamosok Miskolcon

<p>Miskolc - Öt évvel ezelőtt még a leghalkabban futó villamosok voltak Miskolcon a bécsi pirosok. Most a leghangosabbak. Az olvasók felvetését mi magunk is megtapasztaltuk, de az MVK Zrt. is alátámasztotta.</p>

A miskolci sétálóutca mellett lakó olvasóink panaszolták: iszonyú zajosak a piros villamosok. Pedig, idézték fel: amikor ide kerültek, még valósággal suhantak a síneken. Miért mentek nálunk tönkre ennyi idő alatt?
Az olvasói felvetést a minap alátámasztotta: egy járda széli padon beszélgettünk, a színház környékén. A villamosok eközben jöttek-mentek, szinte fel sem figyeltünk rájuk, mígnem nagy robajjal elhúzott mögöttünk egy piros is. Nemcsak a beszélgetést kellett megszakítanunk, de önkéntelenül mindhárman a fülünkhöz tapasztottuk a tenyerünket.
– Ezeket a villamosokat 40 éves használatra tervezték, s épp most érték el ezt a korhatárt. Bécsben már leselejtezték őket, amikor mi még úgy döntöttünk, hogy átmenetileg jó szolgálatot tehetnek, hiszen valóban jobb állapotban voltak, mint a régi, sárga FVV-k. S valóban akkor még igen halkan közlekedtek. Az eltelt 5 év alatt azonban műszakilag folyamatos értékvesztésen mentek keresztül, megkoptak a kerekek is az elhasználódott síneken. A zajértékmérések is igazolják a belvárosi lakók tapasztalatát, azonban a kritikus zajszint határértékeket még mindig nem lépik túl, ámbár a Tátrák kétségtelenül jobb műszaki állapotban vannak– jelentette ki Braun Csaba, az MVK Zrt. marketing osztályvezetője. Hozzátette: mindez csak alátámasztja a nagy villamosprojekt szükségességét.

Várni kell

Braun Csaba megígérte, hogy nyilvánosságra hozzák a zajszintmérések eredményeit, változását, különös tekintettel a határértékekhez való viszonyukra. A várakoztatás miatt megértést kért, mondván, a méréseket többféle szempont alapján végzik, a határérték is többféle létezik. Igyekeznek ezeket egyértelművé, közérthetővé tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában