Helyi közélet

2008.10.05. 14:27

Doktornő, a maga szíve...?

<p>Nem kevés terhet vállal magára az, aki ma szakorvossá szeretne lenni Magyarországon. Már most sem nagyon állhatnak tovább következmények nélkül a frissen végzett szakorvosok a „kiképző” kórházakból...</p>

Már most sem nagyon állhatnak tovább következmények nélkül a frissen végzett szakorvosok a „kiképző” kórházakból, derült ki a kormányzati tervről dr. Koleszár Lajossal folytatott beszélgetésből.

A Miskolci Egészségügyi Központ (MEK) orvosigazgatója elmondta: jelenleg az egyetemi orvosképzés utáni 2 éves rezidensképzésre jelentkezőt csak úgy fogad az egyetem, ha rendelkezik kórházi fogadónyilatkozattal. A rezidensképzés idejére a jelölt az egyetem közalkalmazottjaként végzi a tevékenységét, majd további 2, szakmától függően 3 évig tanulmányi szerződést kell kötnie az illető kórházzal. A kormányzati terv szerint ez további két évvel nyúlna meg. Ez idő alatt már a kórház közalkalmazottjaként szakorvosjelölti minőségben foglalkoztatják, osztályos munkát kap, szakorvosi felügyelet mellett teljesértékű orvosként. A szakorvosjelöltség alatt azonban bizonyos időszak(ok)ra kötelező gyakorlatok miatt más osztályokon, kórházban köteles munkát végezni, ebből több hónapot magán az egyetemi klinikán. Ez főként a kisebb kórházak számára jelent nehézséget.

Visssza a „babaruhát”?

– A MEK-beli gyakorlat szerint a tanulmányi szerződésben kikötjük, hogy a szakorvosi vizsga letétele után a doktor ugyanannyi ideig nálunk dolgozik, mint amennyi időt szakorvosjelöltként dolgozott. Volt már rá példa, hogy valaki úgy döntött, külföldre megy, s csaknem egy millió forintot fizetett vissza – hozott példát a kórházvezető. Aki egyébként érthetőnek találja, ha egy fiatal orvos bele akar kóstolni a külföldi lehetőségekbe. Épp ezért náluk a szakorvosjelöltek egyszer fél évre fizetés nélküli szabadsággal megszakíthatják a munkaviszonyukat, illetve ennyivel kitolhatják a szakvizsgájukat. Előfordulhat, hogy intézményi érdekből küldik gyakorlatszerzésre a jelöltet külföldre, ilyenkor valamennyi támogatás ez időre is jár neki.

Egymásra utalva

– Rezidensek és szakorvosjelöltek nélkül ma már nemigen létezhetnének a kórházak, így talán jobban meg kellene becsülni őket. Méltánytalannak tartom, hogy míg egy rezidens bruttó 129 500 forintot kap, valamint 24 ezer forint pótlékot havonta, s ezt sem sokallom, addig egy szakorvosjelölt két év múlva már csak a pótlék nélküli összeget – tette hozzá dr. Koleszár Lajos.

„Nem lenne gond”

– Nem lenne semmi gond a kormányzati tervvel, ha a rezidensek, s főleg a szakorvosok fizetése megfelelő lenne. Akkor egyrészt a visszafizetés nem jelentene gondot, másrészt pedig nemigen akarnának elmenni – főleg külföldre – a frissen végzett doktorok – reagált felvetésünkre dr. Vanczák Viktória, aki rezidensként dolgozik a MEK belgyógyászatán.
– El sem tudom képzelni, hogy miből tudná egy fiatal orvos összegyűjteni azt az 1-2 milliót. A magam példájával élve: bele sem merek gondolni, mennyibe került a taníttatásom a szüleimnek. Emlékszem, csak a tankönyveim 100 ezer forintba kerültek az egyetem első évfolyamán. Az albérletért pedig akkori árakon havi 20 ezer forintot kellett fizetni, amire rájött még a rezsi... Nem egy ismerősöm ment külföldre friss szakorvosként – igazán a szakorvosokat keresik –, 700-800 ezer forintos, esetenként 1 milliós fizetésért. Itthon ezzel szemben kaptak volna 100 ezer nettót.

Családi áldozattal

A fiatal doktornő egyedülálló, de mint meséli, több kolléganője család mellett tűzi ki célul a szakorvosi vizsgát.
– Esetenként akár egy évig is távol kell élni a családjuktól, ha a párjuk nem tudja vállalni a helyváltoztatást. Van, aki a kisgyermekét magával viszi, de van, aki a nagyszülőkre bízza. Nemigen van más megoldás, különösen, ha férj és feleség egyszerre, illetve átfedésben vág neki a szakorvosinak.
Nem kis befektetés és áldozat egy család részéről, mire valaki szakorvos lesz.
– A betegek szeretete, gyógyulása sok mindenért kárpótol. De a számlákat nekem is forintban kell kifizetnem. Én is vágyom külföldi tapasztalatszerzésre, de nem is gondolhatok arra, hogy mire végzett kardiológus leszek, milliókat gyűjtsek össze. Elképzelhető, hogy ha az itteni helyzet nem változik, én is próbálkoznék, de, kivárnám azt az időt, amikor ezt már szabadon megtehetném. Egyébként meggyőződésem, hogy sokkal kevesebben mennének külföldre, illetve a kisebb kórházakban is kisebb lenne a szakorvoshiány, ha 300-400 ezer forintra felemelnék a fizetést.

A hír

A kormány visszafizettetné a szakorvosképzés alatt nyújtott mintegy 2 millió forintos állami támogatást, ha a frissen végzett doktor nem a képzésében részt vevő kórházban vállal munkát - írja a Népszabadság. A szakképzés átalakítására készült koncepció szerint alapján a jövőben a szakorvosképzésre költhető 8 milliárd forint nagyobb részével nem az egyetemek, hanem a közkórházak gazdálkodhatnának, a szakorvosjelölteket pedig a rezidensi időszak két évében is a kórházak foglalkoztatnák. Az új szabályok elvben az egyetemi tanulmányaikat 2009-ben befejező szakorvosjelöltekre vonatkoznak. A Magyar Kórházszövetség és a rezidensek is tiltakoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában