Helyi közélet

2008.10.02. 15:36

Alkossunk rózsaszínházat Miskolcon - az iparművész ötlete

<p>Miskolc - Litwin József iparművész – számos alkotása díszíti Miskolcot (is) – nem akármilyen ötlettel fordult a miskolci Agorához. Lássuk!</p>

Litwin József iparművész az alábbiakat írta a miskolci Agorára: „Dr. Kovács Miklós rózsakertje évtizedeken keresztül megérdemelten slágertéma volt a médiában. Az ezerötszáz fajta rózsát tartalmazó gyűjtemény sosem volt könnyen látogatható. Javaslom, hogy ebből a pazar választékból alkossunk városi léptékű nevezetességet, tegyük közkinccsé. Az eredeti állományt kellő gondozás mellett hagyjuk meg eredeti helyén, működjön az génbankként. Fajtánként nyolc-tíz vadrózsaalanyba át kellene oltani a teljes állományt. Látványossággá úgy lehetne tenni, hogy a Népkert területén kialakítanánk egy amfiteátrumszerű térsüllyesztést. A kreatív különbség ott jelentkezne, hogy a koncentrikus ívek mentén belépcsőzött sávokba kerülnének a rózsatövek. Az eredetileg a színpad helyére lehetne bevezetni a látogatókat. A lépcsőzetes ültetés szinte kiterítené a virágokat, könnyebben áttekinthetővé válna. Nevet is adhatnánk a látványosságnak: Dr. Kovács Miklós Rózsaszínháza. A központi nézőtérre egy centrális üvegezett zenepavilont javaslok kialakítani a Nádasréten tárolt régi, ún. Eiffel-féle csarnok megmaradt elemeiből. Kellő szakszerűséggel és gondossággal felhasználható az öntöttvas oszlop és a hegesztett tartószerkezet is. Őrzés híján esetleg be is keríthető a központ pavilonnal összhangban. Javaslom, hogy a dr. Kovács Miklós által létrehozott értéket úgy mentsük meg, hogy az eredeti értékhez még hozzá is teszünk.”
Az ötlettel megkerestük az örököst. Tetszik neki az elképzelés. A témára hamarosan visszatérünk.

Agorára invitáló
Az Észak-Agora Miskolc az Észak-Magyarország egyik emailes várospolitikai fóruma. Ön is tagja lehet ennek a civil, pártpolitikától független fórumnak, amelynek mintegy kétszáz tagja van, mindenki levelét megkapják a többiek is.
Az Agora-témákat – a levélírók nevével, sokszor fényképével – a lap is feldolgozza.
Szeretne Ön is részt venni a miskolci Agora levelezői körében?
Szeretne minden véleményt elolvasni első kézből, otthon a számítógépén?
Csatlakozzon az Agora-levelezők társaságához, küldje el email-címét, nevét Szabados Gábor szerkesztőnek ([email protected], telefon: 20/219-23-21)
További felvilágosítás az Agora működéséről: http://agora.boon.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában