Helyi közélet

2008.10.12. 09:10

A holding tagja lenne a MEK

<p>Nonprofit gazdasági társasággá alalkulna a Miskolci Egészségügyi Központ (az egybeforrasztott Semmelweis és a Diósgyőri Kórház. A nagy kérdés: ki vállalja át a felgyűlt 800 milliós adósságot?</p>

Értesülésünk szerint a Miskolci Egészségügyi Központ (MEK), ha erre a városi közgyűlés is rábólint, a továbbiakban nonprofit gazdasági társaságként működne tovább, a miskolci önkormányzati cégeket felügyelő holding szervezet tagjaként. Az átalakítás támogatónak érvei között szerepel, hogy az OEP-finanszírozás révén évente átlagosan befolyó 10 milliárd forint 5-6 százalékát meg lehetne spórolni, és egy vállalatszerűen működő kórházban más a munkakultúra, jobban meg lehet fizetni a kiemelkedő teljesítményt, kedvezőbb pozíciók alakíthatók a beszállítókkal, és javulhat az ellátás színvonala. Ugyanakkor még nem tisztázott, hogy ki és miből fizeti ki az intézmény 800 milliós adóságát. A tervek szerint gyors ütemben történő változtatásokról hetekkel ezelőtt a kórház osztályvezető főorvosait tájékoztatták először, az érdekvédelmi szervezeteket pedig csak egy-két napja. Úgy tudjuk, a javaslatot a novemberi ülésen szeretnék a közgyűlés elé terjeszteni.

Elfogadhatónak tartja

Dr. Török Pál, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete kórházi alapszervezetének elnöke nem talál ebben semmi kivetnivalót, a célt, a törekvést pedig – mint lapunknak nyilatkozta – elfogadhatónak tartja. – Az elénk terjesztett terv jó tárgyalási alap, s a kórház számára a jelenlegi helyzetnél nemigen lehet rosszabb – mondta, utalva a több száz milliós adósságra. – Az kétségtelen, hogy a közalkalmazotti jogviszony munkajogi szempontból jobb státusz, de mielőtt a kollektív szerződést aláírnánk, írásos garanciákat kérünk.

Nem kell a cirkusz

Az egri példával párhuzamot vonva, azt is megkérdeztük, mi a garancia arra, hogy Miskolcon nem lesz az egrihez hasonló cirkusz.
– Az egyik, hogy azt akarjuk: itt ne legyen cirkusz. Folyamatos és korrekt tájékoztatást kértünk, s ha kell, akár kétnaponta tájékoztatjuk a dolgozókat az újabb fejleményekről. A helyzet kényes: 1600 ember jövőjéről van szó, el kell kerülni a fölösleges indulatkeltést. A másik, hogy itt, szemben az egri kórházzal, itt szó sincs privatizációról, sőt, 5 évig szó sem lehet róla

Elsőként az illetékes alpolgármestertől szerettünk volna tájékozódni, de a pénteki nap folyamán nem ért rá válaszolni kérdéseinkre. (Természetesen várjuk és közöljük a válaszokat.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában