Helyi közélet

2008.10.09. 17:55

A fekete gazdaságtól a versenyképességig Miskolcon

<p>Miskolc - Érdekfeszítő előadások sora hangzott el a VIII. Regionális Tanácsadási Konferencián. A Miskolci Egyetem Felnőttképzési Központjában négy szekcióban tanácskoztak a küldöttek.</p>

Tompa Krisztián, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának főosztályvezetője a fekete gazdaság alakulásáról beszélt. Elmondta, hogy évente ezer fantomcéget és több, mint ötszáz egyéni vállalkozót törölnek a nyilvántartásból. Továbbra is magas a bejelentetlenül foglalkoztatottak száma és nem segít a társadalom hangulata: a közvélekedés szerint ugyanis nem nagy bűn az adóeltitkolás.

Dr. Nagy Zoltán, a Miskolci Egyetem tanszékvezető docense Szlovákia és Magyarország európai pozícióit hasonlította össze. Északi szomszédunk 2002-től komplex – adó, nyugdíj, egészségügyi és szociális – reformcsomagot valósít meg, két év alatt tíz százalékos GDP-különbséget „vert” ránk, a foglalkoztatási mutatóban pedig három százalékos az előnye velünk szemben. A magyar munkanélküliségi adatok egyre romlóak, foglalkoztatási rátánk alapján pedig hátulról a harmadik helyen állunk Európában. A tanszékvezető szerint versenyképességünk visszaszerzéséhez először azt kell elérnünk, hogy segélyből ne lehessen több bevételre szert tenni, mint a munkából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában