Helyi közélet

2008.10.13. 17:58

A Diósgyőri vár már nincs versenyben

<p>Miskolc - Mi kerüljön az új 200 forintos érme hátoldalára? Erre a Magyar Nemzeti Bank honlapján lehet szavazni. A lehetőségek közt azonban nincs ott a Diósgyőri vár, mint azt korábban reméltük.</p>

Mivel a papír kétszázason ez az épület látható, így szerettük volna, ha a fémváltozaton is megmarad Miskolc egyik emblematikus épülete. Az Első Miskolci Társaskör Alapítvány éppen ezért aláírásgyűjtést szervezett, amelyet bejelentettek a Magyar Nemzeti Banknál is. Mondta lapunknak dr. Szinay Attila, a társaskör alapítója. Illetve – folytatta – egy élő rádióadásban összekapcsolták a bank szóvivőjével, akinek ezáltal is jelezte a miskolci kezdeményezést. Ennek ellenére a Diósgyőri vár nincs a honlapon, van azonban a nagy fakopáncs, fehér gólya, Lánchíd, Megyeri híd, kövér daravirág, valamint a magyarföldi cifra kankalin.
A társaskör alapítója ennek ellenére elküldi a nemzeti banknak az összegyűlt 2000-3000 aláírást.

Korábban Listár Dániel, az MNB kommunikációs szakértője ezt nyilatkozta lapunknak: „Az új 200 forintos érme előlapjának megjelenésével kapcsolatosan több témában készülnek látványtervek, melyeket neves szakértők is véleményeznek. Az, hogy a témák között ott lesz-e a Diósgyőri vár, az a szakértők javaslatán múlik. Az érmekép-tervekre az interneten lehet majd szavazni 2008 októberében a jegybank honlapján (www.mnb.hu, www.forint.hu) /illetve telefonon a 06-40-121212 számon). Az érme végleges előlapképe az lesz, amelyik tervre a lakossági szavazáson a legtöbb voks érkezik majd.”

A szakértőt most is megkérdeztük, ezt válaszolta: „A szavazási lista végleges, nem várható változás a szavazati lehetőségek között.” Hozzátette, a szakértői csoport javaslatainál mindenképp szerepet játszott, hogy a bimetál érme kisebb felületéből adódóan egy kevésbé részletgazdag rajzoltra volt szükség.

Előzmények:

Mi az esélye a Diósgyőri várnak?
Támogassuk szavazatunkkal, hogy továbbra is közkézen forogjon Miskolc- Diósgyőr jelképe!

Mi lesz az új kétszázason?
A műszaki paramétereket, vagyis az érme anyagát, méretét, súlyát és kialakítását szakmai és civil szervezetekkel közösen határozták meg.

Miénk a vár - aláírásgyűjtés
A jelenlegi kétszáz forintos bankjegy helyett érmével fizethetünk majd, várhatóan a jövő év első felétől.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában