Helyi közélet

2008.09.04. 07:35

Tiszavalk – szemben a polgármesterrel

<p>Tiszavalk - A testületi üléseken újra és újra felszólították a polgármestert: ne főállású legyen, hanem tiszteletdíjas. Mit mond a fizetésképtelenné lett település alpolgármestere?</p>

Tiszavalk alpolgármestere a nyilvánossághoz fordult, hogy elmondja: szerinte a település polgármestere nem mondott igazat, amikor Tiszavalkfizetésképtelenné válásának helyzetét bemutatta. Stefanecz János alpolgármester így fogalmaz: „2007. júniusában a Fejlesztési Ügynökség jegyzőkönyvben hiánypótlásra szólította fel az önkormányzatot, amely az útfelújításra elnyert pénzt, a bő 7 millió forintot nem a pályázatnak megfelelően használta fel. Az útnak csak a 47 százaléka készült el.”

Mínusz 700 méter

Stefanecz János ezt mondta: „Mivel a teljes összeget kifizették, ám 700 méter hoszú út nem készült el, a Fejlesztési Ügynökségtől szinte havonta jöttek a felszólítások, a polgármesternek címezve. Ő erről senkit nem tájékoztatott.”
Amikor mégis tudomást szerzett a testület arról, hogy elvesztette a támogatást, azt vissza kell fizetnie, feljelentést tett ismertelen tettes ellen. Hogy miért ismeretlen? Az alpolgármester szerint azért, mert a műszaki ellenőr, a kivitelező és a polgármester érintett. A nyomozás még folyik.
Pár napja fórumot tartottak, ahol a többség úgy ítélte meg, hogy a polgármester a hibás, mindenképpen le kellene mondania arról, hogy főállásban töltse be a posztot, mert csak így, illetve azzal, hogy az inkasszó eltűnik, lennének hitelképesek. Az alpolgármester hozzáteszi: „ebben az évben a testületi üléseken 29-szer szólították fel a polgármestert, hogy főállásúból váljék tiszteletdíjassá.”

Az inkasszó miatt

Az inkasszó miatt sokan kerültek súlyos anyagi helyzetbe, rajtuk részben segített a polgármester által szerzett kölcsön, most pedig – mondja Stefanecz János – egy vállalkozó adott nekik 60 napra 5 millió forint kamatmentes kölcsönt. Ebből kifizetik a még fennmaradt 1 millió 400 ezer forintos tartozást, és – miután reményeik szerint az idősek otthonát átveszi a megyei önkormányzat – kölcsönt tudnak felvenni.
A faluban van olyan, aki szerint ez az egész ügy a MIÉP-es polgármester és a függetlenként nyert, de szocialista párttagkönyvvel rendelkező alpolgármester személyes harca. Stefancez János szerint a jegyzőkönyvek, a történések, és – mint mondja – a nyomozás eredménye nem ezt (fogják) igazolni.

Ezt mondta a polgármester

Mikola István polgármesterrel készítettünk interjút az ügy kirobbanása után. A teljes szöveg a Borsod Online-on olvasható, a letölthető rovatban. Ebből idézünk: „Vajon ki a hibás? Vagyis: felelős? Mikola István elmondta: bárki lehet gyanúsított, aki az ügyben (útépítés, a kapott pénz nem előírásszerű felhasználása) érintett. Mint mondta, a Vám- és Pénzügyőrség vizsgálódik.
Hozzátette: van egy kivitelező, aki nem azt csinálta, amit a pályázat előírt. Van egy lebonyolító – a pályázat írója kérte, hadd legyen ő, tette hozzá Mikola István –, és van egy műszaki ellenőr, aki elfogadta, átvette az utat. És – tette hozzá a polgármester – van ő, aki vajon milyen alapon kérdőjelezte volna meg a szakemberek véleményét, állítását: minden rendben van, minden szabályos. Tehát: azokét, akik úgy ítélték meg, a pénz kifizethető. Ki is fizették.”
Szabados Gábor

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában