Helyi közélet

2008.09.29. 06:38

Lépéselőny tudatos kórházfejlesztéssel Kazincbarcikán

<p>Kazincbarcika - Ellesett párbeszéd a pénteki barcikai képviselő-testületi ülés előtt: "Hol maradtak a kórházi tüntetők?" A válasz sem késett sokáig: "Lerágott csont ez már. Nem lehet tovább húzni!"</p>

És valóban e forgatókönyv szerint zajlott a tanácskozás. Érvényesnek és eredményesnek nyilvánították a Kazincbarcikai Városi Kórház vonatkozásában az egészségügyi közfeladat ellátásához kapcsolódó vagyonkezelői jog átadását célzó nyilvános pályázati eljárást. Meggyőző fölénnyel hozták ki nyertesnek a Debreceni Egyetemet.

Dr. Rudas János, a Debreceni Egyetem tanácsadója örömmel és megnyugvással fogadta az eredményt. – Végetért a kétéves procedúra és most még hosszabb, de sikeres út következik–hangoztatta. Együttműködésre törekszünk minden szereplővel: ez a záloga az előrelépésnek. Remélem belátják ezt a dolgozók is. A kórház vezető foglalkoztatója a városnak, megvannak erre is az elképzeléseink. A cégek, vállalatok közül elsőként a BorsodChem Zrt.-vel vesszük fel a kapcsolatot. Külsőként Kazincbarcika lesz az első egészségügyi intézményünk, bár Debrecenben is ebben a formában működtetjük a klinikákat, és gazdaságosan. Mindent megteszünk azért, hogy a barcikai kórháznak se legyen adóssága. A fővonal az orvosszakma. Nem kell féltenie senkinek az állását, a kölcsönös bizalom az alapja mindennek. Nincs elég szakember, a pótlásukra megvannak a terveink, minőségi cserékben is gondolkodunk. Rotációban elvisszük a barcikai dolgozókat Debrecenbe, hogy egységként is kipróbáljuk őket. A civisvárosból pedig – elsősorban fiatal és tapasztalt – orvosokat küldünk Kazincbarcikára. Az első fronton levő háziorvosokkal stratégiai tervünk van. Az a célunk, hogy Kazincbarcika és térsége számára egy megbízható, a lakosság által elfogadott és bizalmi alapon működő ellátást teremtsünk. Megfelelő színvonalú és jól szervezett munkával, egyre többet adva a megfelelő körülményekre (komfortosítás és a páciensekkel való foglalkozás) lehet elérni, hogy ne vándoroljanak el innen más kórházakba a betegek.

Minőség, integráció

Jelszavunk a minőség és az integráció. Elengedhetetlen az egymásra épülő ellátások komplex rendszerben történő elhelyezése. Fontosnak tartjuk a szakemberképzést is. Rendelkezésére bocsátjuk a barcikai kórház leendő vezetésének a Debreceni Egyetem szakmai és működtetési tapasztalatait és szakembereit. Ily módon az egyes szakterületen javul az ellátás színvonala és ahol lehetőség van, ott volumenbeli növekedést és pluszbevételt hozhat. Ez biztosítja tartósan a nyereséges üzemeltetést. Beindítunk egy koncentrált, nagyon tudatos új kórházfejlesztést, és nemcsak az infrastruktúrára gondolok, hanem a szakmai és pénzügyi tevékenységre is – jelentette ki dr. Rudas János. A debreceni imázs rövid időn belül érezhető lesz, mert számunkra a tartalom az első szempont.Ez Kazincbarcika városának olyan lépéselőnyt ad, amelyet aztán hosszú távon kamatoztathat.

B.Gy.

A menetrend januárig
Az önkormányzat vezetésével egy hónapon belül elkészítjük a közfeladat ellátására, illetve a vagyonkezelésre, -hasznosításra irányuló szerződéstervezetet, amelyet remélhetőleg jóváhagyásra terjesztenek a képviselő-testület elé. Az ezután következő hónapokban alaposan megismerjük a kazincbarcikai kórházat, átvilágítjuk. Legkésőbb november végére megtaláljuk azt a vezetőt, aki az itteni dolgokért felelős. Januárban aztán teljesen átvesszük a kórház működtetését – mondotta végezetül dr. Rudas János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában