Helyi közélet

2008.09.23. 08:19

Újra dózerolják az Avas tetejét

<p>Miskolc - Egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy újra munkagépek dübörögtek az Avas tetején a múlt héten, a több éve abbahagyott útépítés helyén.&#160;<DIA alt="Új út épül az Avason 2008.09.23." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_j__t__p_l_az_Avason_2008_09_23_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Új út épül az Avason 2008.09.23." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/avasi-uj-ut.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Ellátogattunk a helyszínre ahol tényleg lehet látni a földmunkák nyomait. Végigjártuk a nyomvonalat, úgy tűnik a két végéről kezdődött meg a munka. Hétfőn nem találkoztunk ott munkásokkal, így nem tudtunk meg közelebbi információkat. De a keddi nap folyamán beszámolunk, mi is fog ott épülni.

Korábbi írásunk az avasi útról
A közgyűlés döntött az avasi út megépítéséről. Arról már nem, hogy sétány lesz helyette.

Muszáj megépülnie az út helyett immár sétánnyá lett, az Avas-tetőt a Perczel Mór utcával (majdnem) összekötő gyalogútnak? A kérdést Simon Gábornak, a történelmi Avas szabályozási tervének végrehajtását koordináló önkormányzati biztosnak tettük fel.

A majdnemö közbeszúrását az indokolja, hogy amint azt Vargha Tibortól, a polgármesteri hivatal illetékes főosztályának vezetőjétől megtudtuk a Perczel Mór utcából nem út, hanem lépcső vezet majd az építést megelőző régészeti feltárás során előkerült leletekhez.

Simon Gábor elmondta: az út megépítéséről az önkormányzati képviselők szavaztak a 2003. decemberi közgyűlési ülésen. Közbevetésünkre, hogy egy csomagbanö szavaztak az avasi fejlesztésről, Simon Gábor emlékeztetett arra, hogy az elfogadott határozati javaslatban ez áll: A közgyűlés a történelmi Avas területének szabályozási tervében a déli peremút vonalvezetését a B alternatíva szerint fogadja el...

Felmerül a kérdés, hogy ha az útépítésről szóló döntés a közgyűlés kompetenciája, miként lehetett mindenekelőtt a lapunk által szervezett ÉM-vitán elhangzottak hatására az útellenzők számára jó irányban megváltoztatni a döntést. Hogy tudniillik sétány lesz, bazaltborítású, amelyen autók nem közlekedhetnek, csak szükség esetén, megkülönböztető jelzést használó tűzoltó-, mentő- és rendőrautó. Ha ez a változtatás megtörténhetett, miért ne lehetne ugyanígy egyetlen tollvonással eltörölni a sétánytervet. És helyette járhatóvá tenni például azt az aszfaltcsíkotö, amely a tervezett nyomvonal közelében visz.

Simon Gábor a döntéssel, annak megváltoztatásával kapcsolatban nem érzi illetékesnek magát. Az útból sétánnyá lett szakaszról elmondta: az követi a domborzat vonulatát, részben arra szolgál, hogy a majdani Avas-ligetben biztosítsa az odalátogatók közlekedését a kilátó és a Tűzkövesnél kialakítandó régészeti park között, részben megszüntesse azt az állapotot, hogy a csapadék eddig szabadon zúdult le a magasabb részekről a Mélyvölgybe, hordalékkal borítva a Papszert. A nyomvonal tervezésénél ez döntő szempont volt.

Feltettük a kérdést Simon Gábornak: a sétány melletti vízelvezető árok nem képzelhető el sétány nélkül?

Elképzelhető hangzott a válasz , de az elfogadott terv nem ezt tartalmazza, másrészt a sétány elmaradása esetén meghiúsulna a kilátó parkolója és a régészeti park közötti ideális megközelítés.

Ami a meglevő aszfaltcsíkokatö illeti, azok egyike se tudná betölteni a fentebb említett funkciókat mondta Simon Gábor.

Az útépítés engedélyeztetési eljárása teljesen szabályos volt felelte az önkormányzati biztos a törvényességet firtató kérdésünkre, hozzátéve: Az építést megelőző régészeti feltárásra a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, az építésre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közlekedés-felügyelet adott engedélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában