Helyi közélet

2008.09.19. 09:52

Jelmezbe bújnak a Miskolci Egyetem oktatói

<p>Miskolc – "Ki a gyermek apja?" A Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának tanárai a Kutatók Éjszakáján kibújnak egy kicsit a bőrükből. A nagytekintélyű oktatók helyett ezúttal Hunyadi János apasági perének bolondos kedvű résztvevőit láthatjuk szeptember 26- án.&#160;<DIA alt="Jelmezbe bújtak a Miskolci Egyetem oktatói 2008.09.18." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Jelmezbe_b_jtak_a_Miskolci_Egyetem_oktat_i_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Jelmezbe bújtak a Miskolci Egyetem oktatói 2008.09.18." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/jelmezproba_miskolc_egyetem_kutatok_ejszakaja_osszevagva.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

"Érdekes történelmi és perjogi kalandozásra számíthat a hallgatóság, korhű díszletek között" – árulta el Dr. Wopera Zsuzsa, a darab megálmodója és főszervezője. A csütörtök reggeli jelmezpróbát látva elárulhatjuk, hogy hallgató legyen a talpán, aki ráismer majd egyes oktatóira. Dr. Wopera Zsuzsa például szerepe kedvéért férfijelmezbe bújik. "A célunk, hogy megemlékezzünk a reneszánsz két nagy személyiségéről, felelevenítve azt a történelmi pletykát, mely szerint Hunyadi János édesapja nem más, mint a magyar király és később német-római császár, Luxemburgi Zsigmond. Valós történelmi személyeket és fiktív elemekkel kikerekített valós történetet vonultatunk fel a modern perjog eszközeivel" – mondta.
"Rozgonyi Cecília vagyok" – mutatkozik be Jakab Nóra tanársegéd. "Aki megnézi a darabunkat, tanúja lehet, ahogy a tanárok egy kicsit "bolondot csinálnak magukból" és egészen új arcukat mutatják meg."

Annyi biztos, hogy nem mindennapi látvány lesz Dr. Bíró György, a Civilisztikai Tudományok Intézetének vezetője királyi palástban és koronában, aki a nagyobb hatás kedvéért elszavalja nekünk a darabból egyik kedvenc részletét, ám előrebocsátja: "Velem jól kitoltak, mert sok szövegem van. Állandóan tanulok." Hát igen, ezúttal a tanszékvezető úrnak kell belekóstolnia a diákokat sanyargató tanulásba. Röpködő poénok, fricskák kereszttüzében Dr. Bíró György szónokolni kezd: "Fiamuram! Te javasoltad ezt a nagyfejű, nagyeszű, tehetetlen prágai prókátort!" Majd az érkező Hunyadi Jánosnak, azaz Dr. Kenderes Györgynek, a Munkajogi Tanszék docensének veti oda tréfálkozva: "Sikertelen magzatom, haladj már!" A szereplők szerint a könnyed hangulat nemcsak a jelmezpróbán, a mindennapokban is jellemző az egyetem Jogi Karán. A Kutatók Éjszakáján kiderül, hogy debütál a nem mindennapi színészi gárda.
Hasonló érdeklődéssel várjuk Farkas József professzor orgona-előadását az Avasi templomban. A Kortyoldában megrendezett mai sajtótájékoztatón pedig további részleteket gyűjtünk be szeptember huszonhatodikának különleges éjjeléről, a Kutatók Éjszakájáról. Hamarosan további részletek jönnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában