Helyi közélet

2008.09.23. 06:49

Ej, mi a hő, és mi az ára?

<p>Miskolc - Arra kértük a miskolci hőszolgáltató igazgatóját, kommentálja, értelmezze számunkra a kormányzati terveket.</p>

Korózs András, a Miskolci Hőszolgáltató Kft. igazgatója a kérdésre, hogy mit is tervez a kormány, hogyan érintik a bevezetendő változások a panellakásokban élőket, azzal kezdte válaszát, hogy ők is a sajtóból értesültek a kormány által tervezett újfajta adó, a Robin Hood adó bevezetéséről, amellyel a távfűtést igénybe vevő lakossági felhasználók hődíjköltségeit akarja a kormány kompenzálni.

A sajtóból

Hétfőn délután, az igazgatóval történt beszélgetésünkkor még jövő idejű volt az, hogy „a kormány, a mai napon terjeszti be a Parlament elé az új típusú adóval kapcsolatos javaslatát, mely hosszabb távra is tartalmaz javaslatokat.”

Várhatóan szerdán születik döntés a távhőszolgáltatás új támogatási rendszeréről, amely október közepétől segítséget jelenthet minden, távhőszolgáltatást igénybe vevő díjfizetőnek. Az igazgató információi szerint az új támogatási rendszernek három eleme lesz. Az első elem a jelenlegi Panelprogram pályázati lehetőségeinek felgyorsítása, a második az ÖKO-Program felgyorsítása, a harmadik pedig az új típusú, hődíjtámogató rendszer bevezetése.

Korózs András elmondta: a részletek nem ismertek, az új jogszabályok megjelenését követően természetesen azokat azonnal érvényesítik. Az igazgató is a sajtóból tudja (úgy), hogy a támogatási rendszer átalakítása során lényeges változás, hogy a szociális alapú gázártámogatás jelenlegi, nem támogatotti kategóriában is várhatóan megjelenik a fűtési hónapokra vonatkozó 1150 forint/hó támogatás odaítélése lakásonként.

Most ez van

Az ÖKO programon belül a lakásonkénti szabályozás és költségosztás feltételeit is rendeletben kívánják rögzíteni. E szerint, ahol lakásonkénti szabályozást és költségosztást lesz, és költségosztás alapján osztják szét a fűtési hőmennyiséget, ott az épületben mért hőmennyiség egy részét például alapterület szerint, a fennmaradó részt a költségosztók értékei alapján számlázná a távhőszolgáltató.

Hányan kapnak Miskolcon energiaár-támogatást? – kérdeztük.

Korózs András elmondta: a jelenlegi támogatási rendszerben 16319 díjfizetőjük kap energiaár-támogatást. A legmagasabb ártámogatási „A” kategóriában 6525, a „B” kategóriában 3817, a „C” kategóriában 3666, a „D” kategóriában 2311 díjfizető vesz igénybe szociális alapú gázártámogatást.

Évente egyszer

Miskolcon hány lakásban van költségosztó?

„Jelenleg 2100 díjfizetőnél alkalmaznak költségosztást. A költségosztó mérőműszer egy arányosító eszköz. A félreértések elkerülése végett a költségosztás azt jelenti, hogy a lakóközösség – az általa egy külön költségosztó céggel kötött szerződés alapján – évente egy alkalommal megadja az egyes lakások által felhasznált tényleges hőmennyiséget, és a szolgáltató ez alapján számol el az egyes épületrészek díjfizetőivel. A köztes hónapokban, az önkormányzati rendeletben meghatározott alapterülethez rendelt havi hőmennyiségek 70 százalékát számlázza a Mihő Kft” – mondta az igazgató.

Mennyivel több és kevesebb?

Az igazgató szerint az új támogatási rendszerben – figyelembe véve a 2008. októberi hődíjemelést és a használati melegvíz felmelegítési díjának emelését is – a változás egy átlagos 140 légköbméteres lakásnál 36 GJ fűtési és 48 köbméter használati melegvíz felhasználás esetén Miskolcon várhatóan így alakul:

„A” támogatási sáv (1.680 Ft/GJ helyett 2.184 Ft/GJ) kb. 7,6%-kal kevesebb

„B” támogatási sáv (1.380 Ft/GJ helyett 1.794 Ft/GJ) kb. 2,6%-kal kevesebb

„C” támogatási sáv (924 Ft/GJ helyett 1.200 Ft/GJ) kb. 2,9%-kal több

„D” támogatási sáv (609 Ft/GJ helyett 816 Ft/GJ) kb. 4,8%-kal több

eddig nem támogatotti sáv (0 Ft/hó helyett 1,150 Ft/hó) 1,7%-kal több

hődíjat fizet a 2008. július 1. és 2008. szeptember 30. között érvényes hődíjaknál.

Megtakarítás

Mennyit lehet megtakarítani a panelprogram egyik, másik, összes elemével? Korózs András elmondta: „A gyakorlat is bizonyítja, hogy a szigetelt és költségosztóval felszerelt lakások fűtési hőenergia-megtakarítása minimum 30 százalék, amely természetesen az egyes lakások között kisebb-nagyobb mértékben eltérhet, attól függően, hogy ki mennyire használja a radiátorokra felszerelt hőfokszabályzó szelepet. Tapasztalatunk szerint olyan épületeknél, ahol nem cserélték ki a nyílászárókat és nem szigetelték az épületeket, csak a radiátorokra szereltek fel hőfokszabályzó szelepeket, ott körülbelül 10 százalékos fűtési hőmennyiség-megtakarítást értek el. Azokban a lakóépületekben, ahol a nyílászárók cseréje, a külső szigetelés, valamint a fűtési rendszer korszerűsítése (kétcsöves fűtési rendszer kialakítása) is megtörtént, a hőenergia költségének megtakarítása az 50 százalékot is meghaladta.

Egycsöves, korszerűsítve

A Mihő Kft. a lakóépületeknél már több éve meghirdette az egycsöves átfolyós fűtési rendszer korszerűsítését – emlékeztet az igazgató. Egy példát is hoz: a Győri kapuban lévő társasházét, ahol nyílászárócserét és épülethőszigetelést nem végeztek, csak a fűtési rendszert alakították át egycsöves átfolyós rendszerről egycsöves átkötő-szakaszos fűtési rendszerre. Itt 70 lakásra a 2007/2008-as fűtési idényben a fűtési költségmegtakarítás 1 millió 700 ezer forint volt, ami körülbelül 20 százalékos megtakarítást jelent.

Kintlévőségek

Mennyivel tartoznak a Mihőnek? – kérdeztük. A válasz a Miskolci Hőszolgáltató Kft. lakossági kintlévősége jelenleg 770 millió forint, ami az utóbbi években jelentős mértékben nem változott.

Ha enyhül az idő

Úgy tűnik, enyhül az idő. Meddig fűtenek? – továbbítottuk több olvasónk kérdését. Az igazgató elmondta: a fűtési idényen belül a lakóközöséggekkel kötött megállapodás szerint indítják el és állítjuk le a fűtésszolgáltatást. Amennyiben ettől eltérően bármelyik lakóközösség kéri indítani, illetve leállítani a távfűtést, azt írásban történő megrendelésre azonnal teljesítik. A Mihő Kft. a hideg időjárásra tekintettel már szeptember 17-én beindította a szolgáltatást a lakóközöséggekkel kötött megállapodások alapján. Ahol a megállapodástól eltérően nem kérték a fűtésindítást, ott ezt minden esetben a közös képviselők írásban jelezték. Amennyiben az időjárás enyhül, az érvényes megállapodások szerint fogják leállítani a fűtésszolgáltatást.

Kapcsolódó cikkek:

  • A szegénységnek "köszönhető" a kevés kintlevőség Kazincbarcikán
    Országosan is élen járunk Kazincbarcikán abban, hogy épületenként szabályozható és mérhető a fűtés – jelentette ki Milicz Sándor, a Timpanon Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. 
  • Minden energiacég fizetni fogja a Robin Hood adót 
    Minden kőolaj, földgáz, villamos-energia és gőzenergia termelő és forgalmazó cégre vonatkozni fog a Robin Hood adó - jelentette ki Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter hétfőn újságíróknak. 
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában