Helyi közélet

2008.09.15. 17:14

Drágul a gáz, vele drágul a távfűtés

<p>Miskolc - Emelik a távfűtés díját. Erről is dönt csütörtöki ülésén a miskolci közgyűlés. És másutt? Még „titok”. De nyilván ott is fogják. Egyébként a júniusi adatok alapján Győr és Pécs után Miskolc következett olcsóságban. Ezután?</p>

Kormánydöntés alapján várhatóan negyedévente határozzák meg a közüzemi gázárat. A földgáz közüzemi gázdíj tételei a nem háztartási fogyasztóknak október 1-jétől átlagosan 10,8 százalékkal emelkednek. Ez indokolja, hogy a Miskolci Hőszolgáltató is emelni kényszerül – világítja meg a helyzetet Korózs András, a Mihő Kft. igazgatója. (Mivel a Mihő Kft. 100 százalékban földgázalapon üzemelteti rendszerét, ezért a földgáz díjának mindenkori emelése befolyásolja a távhőszolgáltatási hődíjtételek alakulását.)
Hogy mennyi az annyi? Sok.

7 százalék

Az előterjesztés arra tesz javaslatot, hogy a távhőszolgáltatás fűtési hődíja 9,7 százalékkal, a használati melegvíz díja 7,5 százalékkal emelkedjen az alapdíj változatlanul hagyása mellett. Amennyiben a közgyűlés elfogadja a hődíjemelés mértékét, akkor Miskolcon egy átlagos, energiatámogatásban nem részesülő lakás távhőszolgáltatási költsége átlagosan körülbelül 7 százalékkal emelkedik.

A szociális alapú gázártámogatást igénylő felhasználók esetében elmondható, hogy mivel az energiatámogatások mértéke a díjemelést követően az egyes sávokban nem változott, fajlagosan a legmagasabb támogatási sávokban a távhőszolgáltatási költségek növekedése az átlagosnál magasabb értékű lesz.
És másutt? Más nagyvárosokban? Korózs András elmondta: a Mihőnek nincs pontos információja más városok távhőszolgáltatási hődíjtételeinek változásáról, ám ismereteik szerint az egyes városokban körülbelül 8-10 százalék közötti hődíjemelések várhatóak, amelyek közgyűlési döntést igényelnek, hiszen a hőszolgáltatás díjait a városok önkormányzatai árhatósági jogkörüknél fogva állapítják meg.
Tudomásuk szerint a hődíjemeléseket a szolgáltatók általában október 1-jétől kívánják érvényesíteni, a gázáremeléssel egyidejűleg.

Gázdíjemelés Miskolcon

Idén a földgáz közüzemi díjtételei október elsejétől negyedik alkalommal emelkednek.

A Miskolci Hőszolgáltató Kft. 2008. szeptemberéig azonban mindössze két alkalommal érvényesítette a közüzemi gázdíjak emelését hődíjaiban.

2008. január 1-jétől a közüzemi gázdíjemelés mértéke 5,0 % volt.

A Mihő Kft. átlagosan 4,73 %-al növelte díjainak mértékét.

2008. április 1-jétől a közüzemi gázdíjemelés mértéke 5,8%, majd ezt követően 2008. július 1.-től átlagosan 7,9% volt.

A Mihő Kft. az 5,8% és a 7,9%-os gázdíj-emelést követően a felhasználóknál a díjemelés mértékét átlagosan 6,95%-ban érvényesítette.

Miskolcon a gázdíj 2008. áprilisi áremelését nem követte távhőszolgáltatási hődíj növekedés.

Figyelem! Panelprogram
Korózs András hangsúlyozta: „A negyedévenkénti gázáremelések hatására bekövetkező távhőszolgáltatási díjnövekedés is felhívja a figyelmet a panelprogram fontosságára. Az épületek szigetelésével, a nyílászárók cseréjével, valamint a fűtési rendszerek korszerűsítésével a távhőszolgáltatás hőenergia költségei éves szinten körülbelül 50 százalékos mértékben csökkenthetők.”

Mikor jön a meleg?

Itt a hideg. Mikortól fűtenek? – kérdeztük.

A válasz: A Miskolci Hőszolgáltató Kft. a közös képviselők, illetve a fűtési megbízottak kérésére indítja be a szolgáltatást a lakossági felhasználók és az intézmények számára is. A Mihő és a lakóközösségek, intézmények képviselői illetve fűtési megbízottjai általában írásbeli megállapodásban rögzítik, hogy milyen körülmények között indítja be a szolgáltató automatikusan a fűtést az őszi pótfűtési időszakban, azaz szeptember 15-e és október 15-e között. A társaság a fűtésszolgáltatást az OMSZ előrejelzései szerint akkor indítja be, ha a napi középhőmérséklet előreláthatólag egy napon át nem haladja meg a +10 Celsius fokot, illetőleg három egymást követő napon a +12 Celsius fokot. Igény esetén a megállapodástól el lehet térni.

Miskolcon jelenleg két lakóközösség van (összesen 115 lakást érintően), amely egyedi igénybejelentés alapján kéri a fűtés beindítását, a többi lakóközösség a társaságra bízza annak eldöntését. Jelenleg érdeklődés van a fűtés beindítására, azonban sem lakóközösség, sem intézmény egyelőre nem kíván élni a fűtés indításának lehetőségével.

Ahol még csinálják
A panelprogramban részt vevő azon lakóépületekben, ahol a fűtési rendszer korszerűsítése még folyamatban van, technikai, műszaki okok miatt nincs lehetőség a fűtés indítására. A Mihő Kft. abban az esetben tudja a fűtésszolgáltatást biztosítani, ha a társasházak, lakóépületek belső fűtési rendszerei készen állnak a beadott hőmennyiség fogadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában