Helyi közélet

2008.09.10. 06:39

Alsózsolca: de hol van a Livan?

<p>Miskolc - Az ipari park ügyvezetője legutóbb mintegy másfél hónapja tárgyalt a kínai Livan képviselőjével. Hogy mit? Azt nem tudhatjuk. Azt viszont igen, hogy eddig még nem települt le se itt, se Edelényben a cég.</p>

A Gazdasági Minisztériumnak és a Pénzügyminisztériumnak e-mailben elküldött kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ, sikerült viszont beszélnünk Szalai Józseffel, az Alsózsolcai Ipari park ügyvezető igazgatójával.
A téma az ipari parkba betelepülő(?) nem betelepülő? kínai üzem.

Mindenben megállapodtak

2007 szeptemberében adtunk hírt (először) arról, hogy a környezetbarát, kukorica-alapú élelmiszercsomagoló-anyagokat előállító kínai Livan Biodegradable Product Co. Ltd négy és fél milliárd forintos beruházással 800 új munkahelyet teremt Alsózsolcán és Edelényben. A hírrel az akkori gazdasági miniszter érkezett vissza Kínából, a delegációnak taja volt a pénzügyminiszter. (Azért érdeklődtünk e két minisztériumnál.) Akkor – egyebek között – ezt írtuk: „A Miskolc-Alsózsolca Ipari Park Kft. vezetését is igyekeztünk megszólaltatni, de mint kiderült, a beruházóval történt megállapodás alapján a jövő héten esedékes látogatásukig semmilyen információt nem adhathatnak ki. Annyi megerősítést kaptunk: mindenben megállapodtak a beruházóval.

2008-ban kezdik

A Kormányszóvivői Irodánál viszont elmondták kérdésünkre: fél éve zajlanak a tárgyalások a magyar állam és a Livan képviselői között, akik számára a vegyipar jelenléte vonzerőt jelentett itteni beruházásukhoz. Az állami kedvezményeket firtató kérdésünkre azonban nem kaptunk választ, csupán annyit: ha a cég megfelel a kritériumoknak, igényelhet adókedvezményt. Kiderült az is: 2008-ban kezdik el feltölteni a dolgozói létszámot, a jelenlegi tervek szerint 2008-ban 500 embert vesznek fel, 2009-ben pedig tovább 300 dolgozót.”
Nos, se Alsózsolcán, se Edelényben nincs létszámfeltöltés, nincs üzem. És: egyelőre nincsenek hírek se.
Szalai József, az Alsózsolcai Ipari Park ügyvezetője kérdésünkre, hogy lesz-e beruházás, illetve, hogy hol tart az ügy, mindössze annyit mondott: legutóbb mintegy másfél hónapja tárgyalt a kínai cég képviselőjével, de, hogy mit, arról nem beszélhet. Forduljunk a Pénzügyminisztériumhoz.
Onnan várjuk a választ.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában