Helyi közélet

2008.07.07. 15:47

Nem túlzás: úti patikát a pakkba!

<p>Utazás előtt egészségünk megőrzése céljából fontos olyan szereknek az összekészítése, melyek alkalmasak egyszerű helyzetek kezelésére, hogy ne kelljen ezek miatt orvoshoz fordulni. Ehhez adunk tanácsot...</p>

Az utazási felszerelés összetételét természetesen a célországban (országokban) létező körülmények, meglevő állapotok, illetve az odautazás módja és körülményei határozzák meg, valamint az utazó saját egészségi állapota. Ha kellő színvonalú, szervezett utazáson vesz részt a nyaraló, nem kell gondoskodnia arról, hogy olyan szálláshelyet keressen, ahol szúnyogháló is van, de a hátizsákos turistáknak célszerű ilyet magukkal vinni.

Az egészségünk megőrzése céljából fontos olyan szereknek az összekészítése, melyek alkalmasak egyszerű helyzetek kezelésére, hogy ne kelljen ezek miatt orvoshoz fordulni. Ha olyan helyet választunk úti célul, ahol nincs a közelben orvos vagy patika, mindenképpen érdemes összeállítani egy úti patika csomagot. Ha valaki rendszeresen gyógyszert szed - cukorbetegség elleni készítmény, fogamzásgátló – az nem hagyhatja ki ezeket a medicinákat, de még sok más hasznos dologra is gondolnia kell. Az úti patika csomagot mindig a kézipoggyászba tegyük, hogy kéznél legyen. A reptéren az ollót és a csipeszt – mivel szúrófegyvernek érzékelik az átvilágító készülékek – nem lehet átvinni, így azokat érdemes a bőröndbe csomagolni. Bizonyos országokba a belépéskor kérhetik a gyógyszerek listáját, amit magunkkal viszünk, így érdemes egy korrekt listát már itthon elkészíteni, és kinyomtatva magunkkal vinni. Ha szükséges orvosi szakvéleményt is vihetünk.

  • 10 jótanács az utazóknak
  • Miből álljon?
    - Felszíni bőrsérülések kezelésére használatos szerek, fertőtlenítő oldatok
    - Mull-lap, géz
    - Ragtapasz
    - Olló, csipesz, hőmérő
    - Lázcsillapító és fájdalomcsillapító szerek
    - Hányingercsillapító gyógyszerek
    - Görcsoldók
    - Kiszáradás elleni sókeverék, amelyet folyadékban kell feloldani (hasmenés, folyadékvesztés esetén használandó)
    - Allergiás reakció ellen gyógyszer, kenőcs
    - Enyhe nyugtató, altató hatású készítmények a repülőút miatti alvászavarok ellen
    - Fényvédők
    Elrontott vakáció lehet belőle
    Sok turista jól megérdemelt szabadságát keseríti meg, hogy egyes élelmiszerek, italok hasmenést, hányást okoznak a vakáción. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek, a kismamák az idősek és a betegek. Az élelmiszer-biztonsági szakemberek szerint könnyen kivédhetjük a kellemetlenségeket, ha indulás előtt alaposan feltérképezzük az úticélunk higiéniai körülményeit és a biztonság kedvéért itthonról viszünk némi nem romlandó élelmiszert is. A legtöbb kórokozót a sütés, főzés, forralás elpusztítja, vagyis érdemes vízforralót vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert magukkal vinni. Az éttermekben, kifőzdékben, utcai árusoknál is csak akkor egyenek, ha az étel frissen készült és forrón tálalják fel.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában