Helyi közélet

2008.06.03. 16:22

Védekezni kell, nem ijesztgetni

<p>A kutyák, macskák valóban behurcolhatják a lakásba is a kullancsot, de pánikra azért nincs ok. Dr. Gulya Angéla állatorvos inkább azt tanácsolja, lássuk el kedvenceinket kullancsirtó nyakörvvel, cseppel vagy fürdetővel. &#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-parlagfu-elleni-vedekezesrol/cn/boon-news-em_01-20070907-111723"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/kullancsokr_l_bring_soknak.pdf"><B>Kullancsokról bringásoknak</B></A> [.pdf - 48KB]</p>

A kullancsok már nemcsak az erdőben támadnak - adta közre a Kullancsszövetség több médiumban, megállapítva: negyedmillió potenciális kullancshordozó háziállat van Budapesten. A Kullancsszövetség szerint a kutyák és a macskák a lakásokba is beviszik a vérszívókat, amelyek 12 fajta betegséget is terjesztenek. A két legveszélyesebb a vírusos agyhártyagyulladás és a Lyme-kór.
Dr. Gulya Angélamiskolci háziorvos szerint fölösleges a túlzó ijesztgetés. A kutyák és macskák számára kapható kullancs elleni védőszerek - nyakörv, csepp, fürdető - alkalmazása azonban indokolt.

Ezek használata ellenére is belecsimpaszkodhat a kullancs házi kedvencünk szőrzetébe, s így tényleg behurcolhatja a azt a lakásba, ahol lepereg, viszont 24 órán belül el is pusztul. Szaporodni csak az a kullancs szaporodik, amelyik megszívta magát vérrel.

Egyikről a másikra

Szerencsére, mint azt többször megírtuk lapunkban is, megyénk nem tartozik a kullancs álltal kifejezetten fertőzött területek közé. Ugyanakkor, amint arra a szakember felhívta a figyelmet, az állatok képesek nagyon hamar átvinni egyik területről a másikra e vérszívót.
Egy fertőzött helyen belecsimpaszkodik, megszívja magát, s már egy másik területen pottyan le, illetve szaporodik tovább. Viszont nem feltétlenül kell beolttatni magunkat: az emberek számára is léteznek kitűnő riasztó szerek, amelyek használatát azzal érdemes kiegészíteni, hogy rendszeresen megvizsgáljuk magunkat (egymást), illetve házi kedvenceinket is.
Ha pedig vérszívóra lelünk, minél hamarabb el kell távolítanunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában