Helyi közélet

2008.06.11. 08:26

"Pereces Miskolc szemétdombja"

<p>Miskolc-Pereces - A családok átmeneti otthonáról folyik a vita Perecesen. Arról, hogy legyen, vagy sem. Az önkormányzat decemberben döntött: odaköltözik az otthon, az egykori Kuti István Általános Iskola épületébe.</p>

A perecesi egyesületek, és az iskola közelében lakók viszont tiltakoznak. Olyannyira, hogy a Pereces Kertvárosért Egyesület és a Pereces Polgárőr Egyesület a közelmúltban népszavazás-kezdeményezést nyújtott be az önkormányzathoz. (A jegyző szerint a kezdeményezést nem megfelelően adták be, így az semmilyen jogi kötelezettséget nem ró az önkormányzatra. – szerk.) De mi is történik Perecesen?

Bazin Gézát (MSZP) a terület önkormányzati képviselőjét hívtuk segítségül, hogy mondja el mi lesz az iskola sorsa. Mint ismert: decemberben döntött arról a közgyűlési ülés, hogy az Egyetemvárosból Perecesre költöztetik a családok átmeneti otthonát – mondta. Az épület felújítására – 140 millió forintra – pályázik majd a Miskolc Holding Zrt. és a gyermekváros, de még nincs kiírva a pályázat – tette hozzá. Ha nem írják ki, vagy nem nyernek, akkor nem tudni, hogy miből újítják fel az épületet – fogalmazott. Így belátható időn belül biztos nem lesz Perecesen átmeneti otthon – hangsúlyozta.

Tivornyák

Korábban – míg iskolaként működött az épület – mintegy 100 roma gyerek járt ide – mesélte a képviselő. A tanulási idő alatt nem is volt gond, de tanítás után visszajöttek a diákok, családtagjaikkal, nagyobb barátaikkal, és az iskolaudvaron hangoskodtak, ittak – mondta. Megtudtuk azt is: emiatt az itt lakók többször megkeresték Bazin Gézát, kérve a segítségét. Az iskolabezárással azonban az éjszakai tivornyák is megszűntek – tette hozzá.
Mitől félnek most a perecesiek? Hogy az otthon lakói veszélyesek, így veszélyeztetik az itt lakók nyugalmát is – válaszolta. Ő több lakossági fórumon is tájékoztatta a perecesieket arról, hogy ez nem így van. Sőt, Czirják Sándor, a gyermekváros vezetője meghívta a perecesi egyesületeket az átmeneti otthonba, hogy saját maguk győződjenek meg az ottani állapotokról, de ők nem éltek ezzel a lehetőséggel – mondta.

Szigorú szabályok

A képviselő lapunknak is elmondta: a családok átmeneti otthonába azok, a szerencsétlenül járt édesanyák és gyermekeik költözhetnek, akik vállalják az otthon szigorú szabályzatát. Itt felügyelnek rájuk, valamint szakemberek az elhelyezkedésben is segítik az anyákat – magyarázta. Azok az emberek, akiktől az itt lakók félnek, nem vállalják az ilyen otthonok szigorú feltételeit – tette hozzá.
Akiket ide költöztetnének semmi problémát nem okoznak, az Egyetemvárosban sem volt velük gond – vélekedett. Sokan attól félnek, hogy az ingatlanáraik csökkenek, Miskolctapolcán sem ez történt – tette hozzá. Inkább segíteni kellene a beilleszkedésüket, mint kiutálni őket – mondta.

Most még őrzik...

Bazin Géza szerint, ami most folyik Perecesen az a lakosok hergelése, személyes, politikai ambíciók miatt – fogalmazott. Ha ugyanis – folytatta – Mellik Bélának, a Pereces Kertvárosért Egyesület alelnökének nem tetszik, hogy ideköltözik az átmeneti otthon, akkor ő, mint a városfejlesztési bizottság egyik tagja benyújthatott volna módosító indítványt, de nem tette – hangsúlyozta.
Az épületet jelenleg biztonsági őr védi, 24 órában. Ezt az önkormányzat fizeti – tudtuk meg a képviselőtől. Amennyiben a perecesiek úgy döntenének, hogy nem kell az otthon, akkor az őrzés is megszűnne – mondta. Akkor azonban nem kizárt, hogy hajléktalanok, és egyéb nem kívánt személyek költöznének az egykori iskolába – mondta.

Rendőrség is kell

Perecest ilyenkor megtalálják, azt gondolja a városvezetés, hogy Miskolc szemétdombja. Ez az egyik ott lakó véleménye az ügyről, nevét persze nem adta hozzá. Azt elmondta: akkor egyeznek bele, hogy átmeneti otthon legyen, ha rendőrség is települ mellé. De hiába is tiltakoznak ez ellen, az önkormányzat, ha akarja úgy is ideköltözteti az otthont – mondta.
Mit látna szívesen az épületben? Öregek otthonát – válaszolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában