Helyi közélet

2008.06.19. 10:49

Ha leszavazzák, újra benyújtják

<p>"Pereces Miskolc szemétdombja” címmel jelent meg cikkünk hétfői számunkban. Ebben Bazin Géza (MSZP), a terület önkormányzati képviselője reagált egy korábbi hírre, miszerint a perecesiek népszavazást kezdeményeztek.</p>

A kezdeményezés oka: tiltakoznak az önkormányzat azon döntése ellen, hogy a volt Kuti István Általános Iskola épületébe a családok átmeneti otthonát költöztessék.

A népszavazás kezdeményezést alig egy hónapja adta be a Pereces Kertvárosért Egyesület, illetve a Perecesi Polgárőr Egyesület Káli Sándor polgármesterhez. Akkor megkérdeztük dr. Mészáros Miklós jegyzőt, hogy az egyesületek megfelelően adták e be a dokumentumokat. A válasz: nem, így az semmilyen jogi kötelezettséget nem ró az önkormányzatra.

Nos, úgy néz ki, ez mégsem így van, hiszen a júniusi közgyűlési ülés tárgyalja a perecesi népszavazási kezdeményezést, azaz, hogy legyen, vagy sem.
Cikkünk kapcsán Mellik Béla, a Pereces Kertvárosért Egyesület alelnöke felkereste szerkesztőségünket. Mint mondta: amennyiben a testület leszavazza kezdeményezésüket, akkor másnap, magánszemélyként nyújtják be újra.
Miért is tiltakoznak ennyire a családok átmeneti otthona ellen? "Nem az ott lakóktól félünk, hanem azoktól a rokonoktól, hozzátartozóktól, akik látogatóba jönnek majd a családokhoz” – válaszolta. Elmondta azt is: a rendőröktől azt hallotta, hogy sajnos sokszor riasztják őket ilyen intézményekbe. Ezért is kérték az önkormányzatot, hogy amennyiben átmeneti otthont hoznak létre Perecesen, akkor egy rendőrőrs is legyen mellette – mondta. Hozzátette: erre választ sem kaptak.

Kitérő válasz

Bazin Géza hétfői írásunkban azt nyilatkozta: „...ha Mellik Bélának nem tetszik, hogy ideköltözik az átmeneti otthon, akkor ő, mint a városfejlesztési bizottság tagja benyújthatott volna módosító indítványt, de nem tette.” Az alelnök válasza erre az volt: "Nem voltam jelen azon a bizottsági ülésen, de mint külsős tagnak nincs is jogom ilyet benyújtani. Az ülés után, de a testület döntése előtt megkerestem Bazin Gézát, hogy beszéljünk erről az ügyről, de ő ezt nem tartotta fontosnak, kitérő választ adott. ” Hozzátette: ez nem politikai kezdeményezés, hiszen MSZP-s tagok is aktívan részt vettek a petícióhoz szükséges aláírásgyűjtésben. Sőt – folytatta – ezt a petíciót Bazin Géza is aláírta, miután a december 13-i közgyűlési ülésen megszavazta a döntést.

Nem problémás

Megkérdeztük a rendőrséget is, hogy valóban gyakran riasztják őket a családok átmeneti otthonába? Dobi Tamás szóvivő elmondta: Miskolcnak vannak problémás területei, de ezek az intézmények nem tartoznak ide. Nem jellemző, hogy gyakori lenne ilyen helyeken a rendőri intézkedés – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában