Helyi közélet

2008.05.07. 12:50

Történelem: nem kellett rá készülni

<p>Miskolc, Sárospatak - Szerda délelőtt 11 óra előtt az Andrássy Gyula Szakközépiskola előtt már vidám csapat álldogállt. A téma mi is lehetett volna más, mint a történelem. <DIA width="900" height="700" alt="Történelem érettségi az Andrássyban"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/T_rt_nelem__retts_gi_az_Andr_ssyban/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Történelem érettségi az Andrássyban" src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Az érettségi harmadik napján történelemből írásbeliztek a diákok. Csütörtökön az angol van soron.

Hogy ment?


- Hogy ment? - kérdezte az egyik diák az iskola ajtaján akkor kilépéktől
Ők pedig csak sorolták, hogy nem volt nehéz, csak kevés volt a feladatlapon a hely, ahová írhattak volna, de remélik, hogy a 45 pont összejön. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy jó túl lenni rajta. A fiatalok még arra is vállalkoznak, hogy összeállítsuk őket egy csoportkép erejéig.

- Könnyű volt - állítja határozottan Petrovics Éva. - A magyarhoz és matekhoz képest mindenképpen. Nem igen gondolkodtam azon, hogy milyen lesz a történelem írásbeli, csak eljöttem, és megírtam. Nagyon sokat segített az atlasz, amit lehetett használni, és a források, melyek szintén rendelkezésre álltak. Erre az írásbelire nem kellett külön készülni - teszi még hozzá.

Kellene az ötös

Miskolc főutcája lassan benépesül ünneplőbe öltözött diákokkal. Két fiút szólítunk meg, de ők nem vállalkoznak a nyilatkozatra, azt mondják, rossz állapotban vannak, mert nem úgy sikerült, ahogy szerették volna. Az ötösre pályáztak, de a feladatlap összetett volt, szinte minden történelmi kort felölelt, és félő, hogy nem lesz meg a legjobb jegy.
Orosz Dániel, a Lévay József Református Gimnázium végzőse azonban szívesen megosztja velünk tapasztalatait. Szerinte sem volt nehéz az írásbeli, megírásához elég volt a négy év tudása és a történelmi atlasz. Ő négyesre számít, pedig kellene az ötös, mert a Debreceni Egyetemre szeretne bejutni, filozófia szakra.
Két óra alatt befejezte a háromórás írásbelit Balogh Bence, aki a Zrínyi Ilona Gimnázium diákja.
- Szerintem jól sikerült, szeretem a történelmet, négy éven keresztül ötös voltam belőle - mondta lapunknak. - Az elmúlt évek feladatlapjaihoz képest is könnyebb volt az idei - jegyezte meg.


Két részből
A történelem írásbeli két részből állt, egy tesztből és egy esszéírásból - tájékoztatta lapunkat Tóth Tamás, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium igazgatója és egyben történelemtanára. Mint mondta, az írásbeli mindkét része könnyen megoldható volt. Annyi változás történt csak az elmúlt évekhez képest, hogy az idei feladatlap nem tartalmazott karikatúra-elemzést.
- A mondatkiegészítés, a fogalommagyarázat, a szövegértés, valamint a térképismeret nem okozhatott gondot azoknak a diákoknak, akik becsületesen tanulták négy évig a történelmet - fogalmazott az igazgató.
Ilyen volt a történelem

Középszinten
Az írásbeli 180 percig tartott. A vizsga két feladatsorból állt: az első rész egyszerű, rövid választ igénylő feladatokat, a másik rész szöveges, kifejtős feladatokat tartalmazott. A kérdéseknek körülbelül 60 százaléka a magyar, 40 százaléka pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódott. Nagyjából az összes feladat felét a XIX. és a XX. század történelme adta.

Emelt szinten
Az írásbeli 240 percig tartott; a vizsga felépítése megegyezett a középszintű érettségivel. A diákok a középiskolai történelmi atlaszt használhatták mindkét szinten.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában