Helyi közélet

2008.05.30. 06:33

"Sokat árthatnak Tapolcának"

<p>Miskolc - A miskolctapolcaiak egy része ismét úgy gondolja, nekik jobb lenne Miskolc nélkül. Ezért megint helyi népszavazást kezdeményeztek, amelyen arról döntenének, leváljanak vagy sem a városról.&#160;<A href=""><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/sokat-arthatnak-tapolcanak/cn/boon-news-em_01-20080529-010508">A helyi népszavazásról</A></p>

A szükséges dokumentumokat már eljutatták a jegyzőhöz, most válaszra várnak. Amennyiben megkapják az aláírásgyűtő-íveket, és sikerül a megfelelő aláírást összegyűjteniük, akkor ősszel – az országos népszavazással – együtt szeretnének dönteni Tapolca sorsáról – mondta lapunknak Feith Károly, a Miskolctapolca Idegenforgalmáért Alapítvány elnöke, aki egyik kezdeményezője is a népszavazásnak.

Orosz B. Erika, a Miskolctapolcáért Egyesület elnöke korábban – három évvel ezelőtt – Tapolca Miskolcról leválása mellett érvelt. Ma ez másképp van. Miért? „Nem tartom időszerűnek most ezt a kezdeményezést. Először is azért, mert az utolsó leválási kísérlet óta sokat romlott a hazai kis települések önkormányzatainak anyagi helyzete. Így azok a költségvetési számok amelyeket akkor kidolgoztunk mára már nem igazak. Sokan abban a tévedésben vannak, hogy Tapolcán gazdag vállalkozók élnek, majd ettől lesz gazdag egy helyi önkormányzat is. Sajnos ez csak akkor igaz, ha a vállalkozás helyben működik, vagy itt van bejegyezve, akkor valóban a helyi önkormányzatot illeti az iparűzési adó részben vagy egészben. Azt tudjuk, hogy ezeknek a cégeknek sajnos, nem itt van a székhelyük. Az idegenforgalmi adóbevételek valóban itt maradnak, de ennek az összegét most nem tudom.”

Összefogás

Érvelését így folytatta: „Az unióban minden az integrációról szól. Nem széthúzni, hanem összefogni kell a településeknek, mert így könnyebb pályázati pénzekhez jutni. Márpedig azt nem hiszem, ha a településrész leválik Miskolcról, akkor majd a város partner lesz bármilyen összefogásban, egy fejlesztés érdekében. Így akik most erre bíztatják az embereket, véleményem szerint sokat árthatnak Miskolctapolcának.”

Mégis mi lenne a megoldás? Orosz B. Erika szerint: „Inkább ki kell kényszerítenünk a jelenlegi városvezetésből minél előbb azokat a lépéseket, amivel bebizonyítják, hogy Miskolctapolcát nem csak szavakban, hanem tettekben is a város gyöngyszemének akarják, s arra törekszenek, hogy végre helyrehozzák a sok évtizedes lemaradást.”

Amit tudni kell
- 2005. január 16-án volt népszavazás Miskolctapolca leválásáról, akkor 550-en akarták a leválást, míg 770-en nemet mondtak rá
- az önkormányzati rendelet szerint ugyanabban a témában egy éven belül nem lehet helyi népszavazást kezdeményezni, akkor sem, ha az érvénytelen volt
- a népszavazás kezdeményezéséhez az érintett választópolgárok 25 százalékának alá kell írnia az aláírásgyűjtő-íveket

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában