Helyi közélet

2008.05.28. 11:24

Monoki-ügy: "Nem a büntetés a megoldás"

<p>Monok - A sajtóban olvastam a történteket, ezért indítottam vizsgálatot: levelet írtam a monoki önkormányzatnak – mondta Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa.</p>

Túl sokat még nem tudok róla mondani: tájékoztatást kérő levél, több kérdést tettem fel azzal kapcsolatban, hogy mi igaz a cikkekben megjelentekből. Az önkormányzat válasza után tudjuk eldönteni, hogyan tovább.

Kállai Ernő megjegyezte, nem hagyatkozhat a sajtóban megjelentekre, amíg nincs hiteles információja, nem foglalhat állást. Arra kiváncsi egyébként, hogy történt-e jogsértés, s hogy mennyire kisebbségi a probléma. Ha jogsértő az önkormányzati határozat, akkor a közigazgatási hivatalhoz fordul, hogy kezdeményezzék a rendelet megszüntetését.

Változásra érett

– Ha valóban azt tartalmazza a helyi rendelet, hogy nem kaphat gyermekvédelmi támogatást az önkormányzattól az a szülő, akinek a gyereke az iskola felszólítása ellenére sem látogatja az oktatási intézményt, akkor ez alkotmányba ütköző. Egészen addig, míg a Parlament másképp nem dönt.
Megkérdeztük Kállai Ernőt, hogy jónak tartja-e a jelenlegi szociális törvény vonatkozó részeit. Az ombudsman úgy fogalmazott, sok mindenben megérett a törvény a változtatásra. Amíg a segély összege megközelíti a minimálbérét, addig nem ösztönöz arra, hogy a segélyezett munkát keressen. Viszont a „büntetés jellegű” ingyenes közmunkaprogramot sem tartja szerencsésnek. Munkára ösztönző, munkahelyteremtő rendszert kellene kialakítani.
– Én nem a változás ellen vagyok – hangsúlyozta Kállai Ernő, – de körültekintőbben kellene ebben a kérdésben dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában