Helyi közélet

2008.05.16. 18:22

Mediáció az egyensúlyteremtő

<p>Miskolc - Az élet összes területén alkalmazható ősi és egyben új konfliktuskezelési forma.&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-mediacio-miskolc-egyetem_flv.flv/viewer.htmll%22" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Az országban elsőként rendezték meg pénteken a Mediáció Napját a Miskolci Egyetem (ME) Felnőttképzési és Regionális Központjában.
A mindennapjainkban megjelenő konfliktusok kezelését segítő közvetítői eljárás, a mediáció sokszínűségét és jelentőségét ismerhettük meg az ME Állam- és Jogtudományi Kar – a B.-A.-Z. Megyei Igazságügyi Hivatal nyilvános rendezvényén.

- A mediáció eszköz és szemlélet, amely akkor működik, ha együtt dolgozunk, a büntetés végrehajtó, megelőző, civil szervezetekkel. A tavalyi kétezer ötszáz ügy is a mediáció egyre jelentősebb katalizátor szerepét mutatja – magyarázta köszöntőjében dr. Hatvani Erzsébet az Igazságügyi Hivatal főigazgatója.

A konferencia az ország elismert szakembereinek tolmácsolásában hozta életszerű közelségbe a mediáció jelentőségét, gyakorlati és hétköznapi hasznát, illetve működését az üzleti szektorban, a munkaügy világában, a közigazgatásban, vagy ép az iskolában.

Ez utóbbi témában dr. Krémer András az Oktatásügyi Közvetítő Szolgálat igazgatója tartott előadásában, rávilágított az iskolai erőszakos bűntettek esetében nem az a megoldás, ha lejjebb visszük a büntethetőség korhatárát, hanem sokkal inkább az, ha a gyerekek cselekvéseit visszavezetjük arra, mindez honnan eredeztethető, hogyan alakul ki ez a magatartás, hogyan lehet megtalálni a megelőzést.

A minden érdeklődő előtt nyitott fórum ugyanakkor kiváló lehetőséget kínált arra is, hogy az e területen dolgozó szakemberek ízelítőt adhassanak törekvéseikről, valamint az egyes eljárások céljairól és eredményeiről.

Ahogy azt dr. Herbai István  Patners Hungary Alapítvány vezető trénere is megfogalmazta, a mediáció a kisebbségvédelemben is hatalmas mérföldkő lehet a pl. többségében roma ügyek rendezésére. A roma közösségek kultúrájában ugyanis létezik ezen, konfliktuskezelési gyakorlat, így hatékony és teljes körű segítséget tud nyújtani a mediáció, akár a roma közösségi konfliktusokban is.

A pénteki rendezvény apropóját talán egy új képzés beindítása is adta, jelesül a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara hazánkban elsőként indít májusban, majd szeptemberben az „Általános és igazságügyi mediátor (közvetítő)”, egyéves szakokleveles képzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában