Helyi közélet

2008.05.29. 13:32

Lillafüredi üregi szemetesek, buta turisták

<p>Lillafüred - Leopold olyannyira elalélt a <A href="http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/cseppkobarlang-szuletese-miskolcon-az-aluljaroban/cn/news-20080528-06272535">Tiszai Pályaudvaron</A>, hogy elaludt a taxiban és csak Lillafüreden ébredt. A nap folyamán elalél a táj szépségétől és rájön, hogy mekkora taplók a turisták.&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Leopold Lillafüreden 2008.05.28."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Leopold_Lillaf_reden_2008_05_28_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Leopold Lillafüreden 2008.05.28." src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Egyszerű turistánk elindul a feje után és csak kapkodja a fejét, amit amúgy is kissé megnyomott a friss hegyi levegő. Hámori tó, Palotaszálló meg egy fura fa, aminek kilátszik a földből a gyökere elég rendesen, majd betekint egy barlangbejáratnak hitt lyukba és leszáll a földre. Flakonok, zacskók, sörös dobozok.

A következő résben hasonló látvány fogadja. Lassan elszégyelli magát, mert ezt nem a helyiek hagyták ott, hanem a buta turisták. Valószínűleg nem lehet olyan ütemben szedni utánuk a jégkrémes papírt, ahogy eldobják, na meg kukával sincs túlságosan teleszórva a környék. Egy oszlop szerint itt járt István főherceg is "ezen a kies vidéken". Tuti, hogy tökrészeg volt. Ha ez neki kies…
Az Anna-barlangnál gondolkodóba esik a Petőfi emléktáblánál. A táblán az áll, hogy itt járt 1847-ben "az Alföld szerelmese". Vajon ez irónia akar lenni vagy büszkeség, hogy egy síkvidéki embert is elbűvölt a völgy?

Ez meg ki a f....m?

Minden eldugott lyukban flakonokkal lehet találkozni, de még a vízesés alatt is találunk, a vízgyűjtőben, pedig egy kávéspohár árválkodik. Leopold úgy gondolja ad valamennyit a kultúrának is ezért megkeresi József Attila szobrát, lábánál pár elszáradt koszorú, nézi a szomorú látványt, amikor megérkezik egy jól szituált öregekből álló turistacsoport.

Egy idős nő meglátja a szobrot és félig magától, félig a többiektől kérdi: "ez meg ki a f….m"? Utána természetesen lefotózza, mert a nyugdíjasklubban majd mutogathatja, hogy látta a költő szobrát… Na ennyit a kultúráról.

Leopold elindul vissza a Hámori-tó irányába, amikor egy idős emberre lesz figyelmes, aki az egyik szeméttel telített lyukban könnyít magán. Ritka állatfaj a turista annyi szent...
Leopold legközelebb benéz a belvárosba és beszámol tapasztalatairól.

- sothis -

Leopold eddigi kalandjai Miskolcon:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában