Helyi közélet

2008.05.13. 15:14

Feledey Gyula 80. születésnapjára

<p>Miskolc - Május 13-án ünnepelte nyolcvanadik születésnapját Feledy Gyula Kossuth-díjas grafikus, festő, Miskolc művészeti, társadalmi életének egyik meghatározó személyisége.</p>

Ebből az alkalomból Bán András, a Miskolci Galéria igazgatója válaszolt a grafikusművésszel kapcsolatos kérdéseinkre. Mint mondta: „Az elmúlt héten a MissionArt árverésén szerepelt Feledy Gyula „Dózsa serege” című 1972-es tusrajza. Ezt a munkát még soha nem láttam. Az egész papírlapon egymást átfedő, lendületes figurák, inkább fekete sziluettek sorjáznak. Elképesztően dinamikus, mai munka. Meglepett a rajz üdesége, ereje. Arra gondoltam, biztos, hogy ismerjük Feledy Gyula életművét?”
„Feledy mester több, mint a városban élő idős művészek egyike. Ő Miskolc művészeti helyzetének, törekvéseinek szimbóluma – folytatta. – Életrajzából tudjuk, 1928. május 13-án született Sajószentpéteren. A háború után Pestre kerülve a Derkovits Kollégiumba járt, ám végül a krakkói művészeti főiskolára nyert felvételt. Szerencsés fordulat volt ez az életében: ott sokkal korszerűbb művészeti szemléletet kapott, s ezt hozta magával Miskolcra. E friss szemlélet áthatotta mindazt, amit Miskolcon szervezett: meghatározó szerepe volt abban, hogy az Alkotóház és a Grafikai Biennále révén a grafika és a kor fontos grafikusai épp városunkhoz kapcsolódtak.”

Kiállítás és könyv

Művészetét és művészetszervező tevékenységét ismerte el Miskolc közel húsz éve a Feledy-ház megalapításával, ahol munkái állandó kiállításra kerültek – mondta az igazgató. A Feledy-ház sajnos kissé elöregedett – tette hozzá. – Ráférne a felújítás, és Feledy mester megérdemelné, hogy élettel teljen meg.
A közeljövőben könyv kiadására is készül a galéria, amely méltó módon közreadná Feledy mester mindazon munkáit, amelyeket a városnak adományozott. És készülünk egy olyan kiállítás-sorozatra, amely Miskolc testvérvárosaiban bemutatná a ránk bízott életműveket, Feledyét, Szalayét, Kondorét – mondta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában