Helyi közélet

2008.04.15. 17:47

Miért kell az erőmű Miskolcnak?

<p>Dr. Halmai Gyula, a Miskolc Holding elnök-igazgatója összefoglalja a miskolci álláspontot. Azt, hogy miért kell az erőmű Miskolcnak?</p>

Dr. Halmai Gyula, a Miskolc Holding elnök-igazgatója összefoglalja a miskolci álláspontot.
A sokszor elhangzott – és megválaszolt – kérdésre, hogy miért kell az erőmű Miskolcnak?, így foglalta össze az önkormányzat, illetve a holding álláspontját dr. Halmai Gyula:
– Sajnálatosnak tartom, hogy az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek vezetése többszöri megkeresésünk ellenére sem hajlandó szóba állni társaságunkkal. Valamint azt is szomorúan tapasztalom, hogy az MVM hallgatásba burkolózva úgy tünteti fel ezt az ügyet az országos és helyi sajtóban, mintha az csak az önkormányzatot képviselő Miskolc Holding Zrt. (és tulajdonában lévő Mihő Kft.) és a magánbefektető Elmib Zrt. harca lenne.
– A mi álláspontunk azonban továbbra is az – hangsúlyozza az elnök-igazgató –, hogy a határidőkön belül vagyunk, és jogosan tartunk igényt a MIFÜ Kft. üzletrészének megvásárlására. Hiszen az MVM olyan határidőket kér rajtunk számon, amik a hónapokkal ezelőtt, a magánbefektetővel – tudtunk nélkül – megkötött szerződésben szerepelnek. Ennek ellenére a végsőkig – akár bírósági útra terelve az ügyet – ragaszkodunk az erőmű megvásárlásához.

Dr. Halmai Gyula így érvel arra a kérdésre, hogy miért jobb a miskolciaknak, ha a város tulajdonában marad az erőmű:
– Mert az önkormányzat meg tudja védeni a lakosokat a gázáremelés hatásától, azaz kisebb mértékben emelkednének a díjak. Mert a miskolci erőmű elsősorban villamos energiát termel, ami nyereséges tevékenység. Az itt keletkező hasznot az önkormányzat teljes egészében Miskolc város fejlesztésére fordíthatná – például közvilágításra és közintézmények fenntartására –, míg egy magánbefektetőnek ez egyáltalán nem érdeke.
Az elnök-igazgató hozzátette:
– Az erőmű működése segíthet abban, hogy a távfűtéses lakások távhődíja közelíthessen a gázfűtéses lakások díjaihoz. Elkötelezettek vagyunk a modern, környezettudatos városfejlesztés mellett, hiszen ha ma erőművet vásárolunk, akkor a jövőben gyermekeink energia-gondjain is segítünk – zárta mondandóját.
SZG

Kapcsolódó cikkek:



Ön nyugodtabb lenne, ha miskolci tulajdonban lenne a fűtőerőmű?

Igen

Nem

Nem foglalkoztat a kérdés.

Mindenképpen. A privatizáció sok bajt hozott ránk.

Nem tudom eldönteni.

Nekem elfogadható az elmibes érvelés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában