Helyi közélet

2008.04.11. 18:17

Bíznak a közös gondolkodásban

<p>Tokaj, Szerencs - A Tokaj Reneszánsz – Tokaji Nagy Borok Egyesülete, a Tokaji Bormívelők Társasága a szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű beruházási tervvel kapcsolatos tüntetés ügyében a következő nyilatkozatot küldték.</p>

"A Tokaj Reneszánsz - Tokaji Nagy Borok Egyesülete és a Tokaji Bormívelők Társasága fontosnak tartja a munkahelyteremtő beruházásokat, de azoknak összhangban kell lenniük a térség borvidéki jellegével és világörökségi státuszával.

A BHD Hőerőmű Zrt. vezetőit már 2007. tavaszán tájékoztattuk a szerencsihőerőműberuházással kapcsolatos aggályainkról, a beruházás megvalósítására (helyszín, méret) kompromisszumos javaslatokat tettünk, de erre érdemi válasz nem érkezett.

Emlékeztetünk rá, hogy a szerencsiszalmatüzelésűhőerőmű kapcsán, mint amely ellentétes a Tokaj Történelmi Borvidék Kultúrtáj Világörökségi Terület világörökségi céljaival, értékeivel és a vonatkozó kezelési tervvel, nem a tokaj-hegyaljai borász egyesületek tettek először bejelentést 2007. augusztusában az UNESCOVilágörökségi Központja felé, hanem a vonatkozó UNESCO-eljárásrend alapján azt az illetékes állami szervek tették meg 2007. júliusában.

Felhívjuk a figyelmet rá, hogy a Tokaj Történelmi Borvidék Kultúrtáj Világörökségi Terület ügyében, a szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű kapcsán folyó UNESCO-eljárásban, mivel az nemzetközi szintű, kormányzati kötelezettségvállalásokat érint, nem a borász egyesületek, hanem a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság az illetékes szerv. Ennek elnöke az Oktatási és Kulturális Minisztérium mindenkori vezetője, így dr. Hiller István miniszter úr.

Azaz az ügy megoldásának kulcsa nem a borász egyesületek, hanem a Magyar Köztársaság Kormányának kezében van. Bízunk benne, hogy minél hamarabb magas szintű kormányzati gondolkodás kezdődik és megoldás születik az ügy kultúrált és európai színvonalú kezelésére, amely minden érintett fél érdekeit és megelégedését szolgálja majd, és hazánk teljesíteni tudja a vonatkozó nemzetközi kötelezettségvállalásait is. Ehhez természetesen a Tokaj Reneszánsz - Tokaji Nagy Borok Egyesülete és a Tokaji Bormívelők Társasága minden nyitottságot és támogatást megad."

Tokaj, 2008. április 11.

Dr. Molnár Péter
elnök
Tokaj Reneszánsz – Tokaji Nagy Borok Egyesülete

Bodó Judit
elnök
Tokaji Bormívelők Társasága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában