Helyi közélet

2008.04.15. 16:22

Az Elmib szerint nem kell félni tőlük

<p>A Miskolci Fűtőerőmű vásárlója(?) – a kérdőjelet az indokolja, hogy Miskolc vitatja ezt a helyzetet, szerinte a város cége a jogos vevő – jókat ígér a miskolciaknak. Nem viszik el a profitot.&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/MVM-interju-ot.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Az igazgatósági elnök által elmondottak szerint nincs miért tartani tőlük. Itt marad a nyereség.
Tóth Balázs, az Elmib Zrt. (Első Magyar Infrastruktúra Befektetési Zrt.) igazgatósági elnöke kedden Miskolcon járt. Azzal a céllal, hogy a helyi médián keresztül tájékoztassa a miskolciakat a cég szándékairól.

Ismeretes: Miskolc önkormányzata, illetve az önkormányzat tulajdonában levő Miskolc Holding Zrt. (és annak cége, a Mihő Kft.) élni kíván elővásárlási jogával. A Miskolci Fűtőerőműben meglevő 99,6 százalékos MVM-tulajdonra „bejelentkezett”, és számos módon kinyilvánította: barátságtalannak, ellenségesnek tartja az MVM-Elmib-üzletkötést, pontosabban azt a tényt, hogy Miskolc nem érvényesítheti elővásárlási jogát. (Az MVM szerint az önkormányzati cég kifutott a határidőkből. Miskolc ezt vitatja.) Itteni érvelés szerint az MVM-Elmib-üzlet hátrányosan érinti a miskolciakat. Az önkormányzat jó gazdája lenne a villamosenergiát termelő erőműnek, a hasznot a miskolciak javára fordítaná. Szemben az Elmibbel.

Nem viszik el a profitot

Tóth Balázst arról kérdeztük: ha nem sikerül Miskolcnak megvásárolnia a fűtőművet, vagyis az Elmib lesz a tulajdonos, mit várhatunk tőlük.
Az igazgatósági elnök elmondta: az Elmib csoportnak mintegy 800 önkormányzattal van szerződése, ezek közül 400-zal közvilágításra, 100-nál többel villamosenergia-kereskedésre. Eddig azért nem szólalt meg ő, illetve a cég, mert nem akart beleavatkozni az MVM és Miskolc vitájába. Most, hogy az MVM kimondta: az Elmibet tekinti egyedül jogos vevőnek, neki adja el a Fűtőerőművet, fontosnak tartja tudatni: a Miskolci Fűtőerőművet az Elmib épp az említett áramszerződések miatt fogja megvásárolni. Megvannak a fogyasztóik, jelen tudnak lenni a piacon. Ebből következik – magyarázta –, hogy a fűtőerőmű hasznát – az ott keletkező profitot – nem fogják elvinni Miskolcról, hanem azt hajlandók visszaforgatni: a miskolci távfűtés fejlesztésébe fektetni, amennyiben az Elmib-önkormányzat-Mihő a feltételekről meg tud állapodni.
Megkérdeztük: szerinte mennyivel lenne jobb a miskolciaknak, ha az önkormányzat cége venné meg a MIFŰ-t. Tóth Balázs szerint semennyivel. Az Elmib húsz százalékos távhőár-csökkentésre lát esélyt a fejlesztések révén, de hangsúlyozza: az árat az önkormányzat határozza meg.

Dr. Halmai Gyulának, a Miskolc Holding elnök-vezérigazgatójának reagálása:

A plusz 200 millió
Arra a kérdésünkre, hogy miért kellett pár nap után módosítani az MVM-mel kötött adásvételi szerződésüket – még 200 milliót rátenni a 4,2 milliárdos vételárra, ráadásul egy olyan cégrészesedés formájában, amelyhez a miskolci önkormányzat nem férhet hozzá –, Tóth Balázs így válaszolt: a tavaly december 21-én aláírt adásvételi szerződést követően – 29-én – jelent meg az a GKM-rendelet, amely a kötelező villamosenergia-átvételi árat módosította. Ezért drágult az erőmű. Tóth Balázs hangsúlyozta: technikai okai voltak annak, hogy cégrészesedést kínáltak fel. Ez nem hátráltatta az önkormányzatot az elővásárlási jog gyakorlásában, nem emiatt esett el Miskolc az üzlettől – jelentette ki.

-Szabados Gábor-

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában