Helyi közélet

2008.04.26. 11:52

Akik annyira szeretik a matekot...

<p>Miskolc - A matematikának van egy játékos oldala is. Ezt vallja az a két diák, aki alapítványt hoz létre, hogy matematika versenyeket szervezhessenek.</p>

A matematika egyfajta problémamegoldás, olyan mint egy keresztrejtvényfejtés. Legalábbis Szűcs Gábor szerint, aki egyetemista, és természetesen matematika szakra jár. Miközben barátjával, Farkas Ádámmal  matematika versenyeket szerveznek. Illetve egyelőre csak versenyt – így egyes számban –, de amint alapítványuk, az Albrecht Dürer Pro Mathematica létrejön, akkor akár hagyományt is teremthet a két, egykori földesista diák.

Első versenyüket az idén rendezték középiskolásoknak. Már erre több mint 50 csapat jelentkezett megyénkből. Szűcs Gábor elmondta: ez a rendezvény nem jött volna létre, ha nincs a Földes Ferenc Gimnázium, és Veres Pál, az iskola igazgatója. Az intézmény ugyanis biztosította a helyszínt a versenynek, valamint ezenfelül is segítették az egykori diákjaikat, hogy álmukat megvalósíthassák. Így az országban elsőként, Miskolcon jöhetett létre olyan matematika verseny, amelyet diákok szerveztek, diákoknak.

Szűcs Gábor és Farkas Ádám most egy alapítványt hoznak létre, hogy a későbbi versenyeket finanszírozni tudják. Valamint, hogy a vidékről érkező versenyzők szállására, illetve a rendezvényhez kötődő közösségi programokra is jusson pénz.
Már az első versenyük sikeres volt. Szerintük ennek oka az, hogy nem mechanikus egyenlet-megoldásokat kellett kiszámolniuk a versenyzőknek, hanem próbálták megmutatni a matematika játékos oldalát is.

Alapítványuk május közepén alakul meg. Varga József (aki a kuratórium elnöke lesz, és elkísérte Szűcs Gábort a szerkesztőségbe) elmondta: hazánkban kettő, jól működő matematika alapítvány van, szeretnék, ha az övék lenne a harmadik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában