Helyi közélet

2008.03.13. 06:31

Öngyújtómustrán: csak gyerekbiztos

<p>Miskolc - Megnéztük, hogy tényleg csak gyerekbiztos öngyűjtók kaphatók-e Miskolcon. Többségében igen, bár próba nélkül némelyikről nehéz eldönteni, hogy gyerekbiztos-e vagy sem.&#160; <A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/gyujto.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Március 11-től tilos a gyermekekre veszélyes öngyújtók értékesítése az Európai Unió országaiban, így Magyarországon is. Az ilyen öngyújtók forgalomba hozatala és importja már 2007. március 11-től tilos volt, így az iparág egy évet kapott arra, hogy fennmaradó készleteit értékesítse.

Hogy milyen sikerrel, annak jártunk utána miskolci üzletekben, amikben az is kiderült, gyerekbiztos gyújtóból több fajta is van. Simon Gábor, boltvezető két féle gyújtót mutatott: az elektromos gyújtók egy része attól gyerekbiztos, hogy csak nagy erőkifejtéssel lehet elérni az érintkezést, más részüknél pedig biztonsági zár nehezíti a meggyújtást. Úgy találtunk némelyikük használatára az ügyesebb pici gyerekek is rájönnek, viszont néhány darabhoz a felnőttek ereje, illetve ügyessége kell. Az öngyújtók kinézete és ára egyébként ettől nem változott, hiszen a hagyományos gázöngyújtók gyerekbiztossá tétele egyszerűen egy kis alkatrész beépítésével megoldható volt. Ilyen gyújtók egyébként már a kilencvenes évek óta léteznek, és bár csak március 11-től szabály, hogy csak ezeket lehet forgalmazni, több boltban már hónapok óta ezeket árulják.

A háttér
Az EU betiltja a nem gyermekbiztos, valamint az újszerű öngyújtók értékesítését
A nem gyermekbiztos, valamint az újszerű öngyújtók értékesítésének betiltásáról szóló bizottsági határozat március 11-én hatályba lép. Az EU tagállamai – az általános termékbiztonsági irányelvvel foglalkozó bizottság keretében – 2007. február 13-án fogadták el a határozatot. A határozat javítja a fogyasztók biztonságát, hiszen március 11-től tilos lesz a gyermekekre veszélyes öngyújtóknak az európai fogyasztók számára történő értékesítése. Az ilyen öngyújtók forgalomba hozatala és importja már 2007. március 11-től tilos volt, így az iparág egy évet kapott arra, hogy fennmaradó készleteit értékesítse. A határozat emellett előírja, hogy a kormányoknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az EU piacára bocsátott közönséges öngyújtók a gyermekek számára biztonságosak. Megtiltja ezenkívül az olyan öngyújtók forgalomba hozatalát, amelyek a gyermekek számára különösen vonzó tárgyra hasonlítanak („újszerű öngyújtók”).


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában