Helyi közélet

2008.03.07. 15:59

Kazincbarcikai kórház: népszavazás május 18-án

<p>Kazincbarcika - Egyhangú szavazással (23 igen és egy hiányzó) úgy döntött a kazincbarcikai önkörmányzat képviselőtestülete, hogy a hat aláíró által kezdeményezett helyi népszavazási kezdeményezést támogatja.</p>

Ennek alapján a több, mint 32 ezer lakosú város polgárai május 18-án járulhatnak az urnákhoz és véleményt mondhatnak arra a kérdésre, hogy egyetértenek-e a kórház működtetésének a bérbeadásával, vagy sem.

Szitka Péter polgármester ismertette a hat képviselő által benyújtott helyi népszavazási kezdeményezést a testület pénteki ülésén. Megfogalmazta aggályait is, mert ugyan tiszteletben tartja a népszavazás intézményt, de szerinte szeptemberben lett volna ildomos vagy decemberben. Most politikai nyomásgyakorlási eszköznek tartja. Bizonyítékul felhozta érvnek, hogy a hat aláíró a levelét január 29-én szignózta, ám a "beérkeztetés" csak február 28-án volt. Ezután úgy fogalmazott, hogy a politikai heckampány következtében a bohózat utolsó felvonásához érkezett és ezáltal szabad a színpad. Jelképesen felszólította a kezdeményezőket, hogy lépjenek fel a színpadra és vigyék végig a műsort. Azt is megemlítette, hogy a helyi népszavazás 10 millió forintba kerül az önkormányzatnak és 50 millióba a kórháznak.

A vitába elsőként dr. Cziffra János az ügyrendi és jogi bizottság elnöke elmondta, hogy egyhangúlag támogatják a népszavazási kezdeményezést, és ezéltal okafogyottá válik a három páyázat sorsáról való döntés.

Dr. Minár Gyula, a Fidesz frakcióvezetője határozottan kijentette, hogy vállalják a felelősséget és bízik a barcikaiak bölcsességében. Nem a város működését akarják megbénítani

Rizner József úgy fogalmazott, hogy nem láttak más alternatívát, mint a helyi népszavazás kiírását a kórház megmentése érdekében.

Hasulyó János azt kérte, hogy tartsák tiszteletbe egymás véleményét és természetesen a lakosokét is.

Tóth Zoltán azt hangoztatta, hogy méretessék meg egy fontos kérdés. A szocialista frakció is áldását adja erre.

Dr. Perjési Zoltán arra az ellentmondásra hívta fel a figyelmet, hogy az aláírók dátumozása és a beérkezése között egy hónap különbség van.

Szitka Péter  polgármester a napirend utáni sajtótájékoztatójában a pályázatok további sorsával foglalkozott. A mostani szavazással a kórházi pályázatok értékelése értelemszerűen felfüggesztődik és bevárja majd a helyi népszavazást. Elmondta, hogy amennyiben eredményes és érvényes lesz a május 18-ra kiírt helyi népszavazás, akkor annak eredményét tudomásul veszi képviselőtestület, beleértve az ellenzéket is. Ha a népszavazás olyan eredményt hoz, nem kell bérbeadni a működtetést, akkor ebbe az irányba mozdul el a képviselőtestület, ha viszont a lakosok többsége nemleges válszt ad a helyi népszavazási kezdeményezésnek, akkor a most felfüggesztett pályázatokat értékeli és lezárja.

B. Gy.

Barcikai kórházi kronológia
2007. szeptember 1.

Nehéz helyzetben van a kazincbarcikai kórház, hiszen a lejárt tartozása 250 millió forint, összesen több mint 300 millió forint a tartozása, amelyet még tovább terhel a 200 milliós fejlesztési hitele.

2007. szeptember 21.

Rendkívüli ülést tartott Kazincbarcika önkormányzatának képviselő-testülete. Szitka Péter polgármester javaslatot tett a Kazincbarcikai Városi Kórház működtetésének átadására.

2007. november 9.

A Kazincbarcikai Városi Kórház működésének magánkézbe adása ellen demonstrációt szerveznek a helyi civil szervezetek november 15-én délután fél háromtól.

2007. december 1.

Új pályázatot írt ki a Kazincbarcikai Városi Kórház hosszú távú működtetésére az önkormányzat. A nyilvános pályázati eljárás indoklás nélküli eredménytelenné nyilvánításáról döntött a képviselő-testület.

2008. január 9.

Az intézmény működtetésére a Hospinvest Zrt., a Debreceni Egyetem és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház- és Medcenter Egészségügyi Szolgáltató Kft. nyújtotta be pályázatát.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában