Helyi közélet

2008.03.28. 06:18

Hatszázhetvenkettő „feketére” bukkantak

<p>Az ellenőrzött munkáltatók több mint 60 százalékánál hiányosságot, 40 százalékánál fekete foglalkoztatást tárt fel az Észak-magyarországi Munkaügyi Felügyelőség „Kikelet hadművelet” keretében végzett akciója.</p>

Az elmúlt hetekben a régió 534 munkáltatóját és 2314 munkavállalóját vizsgálta a hatóság, elsősorban a „feketefoglalkoztatás” és a súlyos munkaügyi jogsértések feltárása érdekében. Dr. Przetacznik László igazgatóhelyettes kérdésünkre elmondta: a munkáltatók 40 százalékánál tártak fel feketefoglalkoztatást, szám szerint 224 munkáltatónál találtak 672 feketén foglalkoztatott munkavállalót. De a munkaügyi jogsértések ennél is nagyobb méreteket öltenek: 335 munkáltató 1415 munkavállalójával kapcsolatban állapítottak meg hiányosságokat, ez az ellenőrzöttek több mint 60 százaléka. Megtudtuk: az eddigi vizsgálatok következményeként az Észak-magyarországi Régióban 200 esetben várható munkaügyi bírság kiszabása, több mint 68 millió forint összegben.

Dr. Przetacznik László igazgatóhelyettes hangsúlyozta, hogy az ellenőrzések során igyekeznek a fokozatosság és arányosság elvét érvényesíteni és lehetőség szerint előbb figyelmeztetni, s csak ezt követően büntetni.

Például így

Eseteket is hoztak, arra nézve, hol, milyen tapasztalatokkal végzetek vizsgálatokat. Így például az építőiparban még mindig jelentős a szabálytalanul „feketén” foglalkoztatott munkavállalók aránya. Erre volt példa egy miskolci építkezés, ahol összesen tízenöten Hasonló eset: egy Miskolc közelében lévő fafeldolgozással foglalkozó cég a helyszíni munkaügyi ellenőrzéskor 10 munkavállalót foglalkoztatott érvénytelen alkalmi munkavállalói könyvvel.

Pozitív példa is van

Az igazgatóhelyettes kiemelte, pozitív példákkal is találkoztak. Ilyen volt a Bükkaranyos külterületén lévő gyümölcsösben az egyik munkáltató, aki 21 fő munkavállalót foglalkoztatott segédmunkás munkakörben, metszési munkálatok elvégzésére, megállapodás szerint alkalmi munkavállalói (AM) könyvvel. Az ellenőrzésekor a helyszínen valamennyi AM könyvet bemutatták, és azok szabályosan ki voltak töltve, ami mellett a munkáltató munkaidő nyilvántartást is vezetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában