Helyi közélet

2007.12.13. 07:04

Vele szemben versenyképes lehet

<p>Miskolc - Szerkesztőségünk vendége volt: Debreczeni József. Sok mindent megtudtunk a politikai elemzőtől, de azt nem, kiről ír legközelebb, és ki nyer 2010-ben.</p>

Először Kecskeméten kezdett politizálni, majd miután egy időre a parlamenti képviselőségbe is belekóstolt, az országos politikai szcéna ismert szereplőjévé vált, például Orbán Viktor tanácsadójaként, illetve a róla, valamint (előbb) Antall Józsefről és (utóbb) Gyurcsány Ferencről írott portrékötetek szerzője, több jeles országos sajtóorgánum állandó publicistája, közíró. Az utóbbi évtized során a Miskolci Egyetemen is tanított, legújabban pedig egyenesen miskolci lakossá is vált. Ez utóbbi hátteréről csak annyit árul el: családi fejlemények. S azt sem mondta el hétfői szerkesztőségi vendégeskedési alkalmával, ki nyeri a következő országgyűlési választásokat...

Miskolc és Bíbor
Találgatni próbáltuk, az említett három államférfi-portrét követően milyen hasonló munkába vághat még bele. A „Csurkát” nem fogja megírni, bár lenne mondanivalója, hiszen a Csurka István neve fémjelezte változás időszakában hagyta ott az MDF-et, de „ellenérzésből” nem tud könyvet írni valakiről - jelezte -, amivel az Antallról, Orbánról és Gyurcsányról szóló kötetek születéséről is elárult valami fontosat. Igaz, azt meg el is mesélte: az első volt, amibe saját indíttatásból - mint a rendszerváltás utáni első kormányfő iránt máig élő tiszteletből - vágott bele; az utóbbi kettő elkészítésére már a kiadója sarkalta. És folytatva a nem megírandó címek sorát: „Szili” sem lesz Debreczeni József nevével szerzőként a címlapján a könyvesboltok kirakatában, a szocialista párti házelnököt, az egyes latolgatások által mint lehetséges MSZP-s miniszterelnökjelöltet (azaz Szili Katalint) ő maga nem látja „olyan formátumú” személyiségnek.

Ám mint említettük, a kirakatokban most épp megint látható a szerző neve, a Hazárdjáték című kötet az elmúlt évek újságokban megjelent publicisztikáit gyűjti csokorba. A kiadó amúgy megyénkbeli, a Bíbor Kiadó vezetője, Borkúti László egyébként szerzőjét el is kísérte a szerkesztőségünkbe tett látogatásra.

Olyan nem jöhet szóba

"Legitimizálják egymást: Gyurcsány meg Orbán” - szólt az immár az aktuálpolitikára irányuló felvetés a beszélgetés során, amire vendégünk így reagált: ebben van valami... Fontos kérdésként utalt rá, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, pontosabban Orbán Viktort önmagát jelöli-e meg fideszes kormányfőjelöltként, „vagy, mondjuk, Navracsics Tiborral indulnak neki”. Esetleg Kósa Lajossal? - kérdeztünk rá, ám Debreczeni József szerint „olyan ember nem jöhet szóba, akinek saját bázisa van, nagyobb politikai súlya, hátországa, Orbán jóváhagyásával nem tudom elképzelni”. És ha a másik oldal vált, „akkor az MSZP-n belül is váltani kell. Ha Orbán maradt, akkor elképzelhető, hogy ellenfeleként Gyurcsány pozícióban tud maradni, vele szemben versenyképes lehet”.

Itt már azt is megmertük kérdezni az elemzőtől, hogyan alakulhat a választás kimenetele 2010 tavaszán. A határozott válasz: megjósolhatatlan, mi lesz másfél-két év múlva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában