Helyi közélet

2007.12.06. 14:12

Miskolcról, hogy a főváros okuljon

<p>Miskolc - „Példaértékű” lett az MVK címmel jelent meg cikkünk korábban. Ebben arról írtunk, hogy az Index internetes újság negatív példaként állítja Miskolc tömegközlekedésének egy évvel ezelőtti átszervezését a főváros elé &#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/valtozasok-a-kozlekedesben/cn/boon-news-em_01-20070823-115644"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Változások a közlekedésben</B></A></p>

Borsod fővárosában már 2007-ben meglépték azt, amire most Budapest készül: a tömegközlekedési hálózat megkurtításával csökkenteni a cég veszteségét. Az eredmény: kevesebb utas, kevesebb bevétel, több autós és – ami nem volt jellemző korábban Miskolcra – forgalmi dugók.” Mit szól ehhez a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Rt. ?

– A miskolci lakónépesség csökkenése ellenére megfigyelhető a személygépkocsi-forgalom, s a személygépkocsik számának folyamatos növekedése – mondta Daróczi Magdolna, a cég szóvivője. Valamint – tette hozzá – a közösségi közlekedésben résztvevő utasok száma folyamatosan csökken, az egyéni, azaz az autós közlekedés pedig növekszik. Az idén a tömegközlekedésben jellemző volt az utasvesztés minden nagyvárosban, de az arány Miskolcon volt a legcsekélyebb – mondta.
Arról, hogy eddig mi volt a helyzet Miskolcon a dugók terén, egy, a lapunk által 2006. szeptemberében írt cikket mellékelt válaszaihoz a szóvivő. Ebben valóban a város forgalmának bedugulásáról írt az Észak-Magyarország, de az iskolakezdés kapcsán. 

Csökkent a támogatás

„Az Index az átszervezés okaként a következőt írja: „...Míg Miskolc éves szinten 820 millió forinttal járult hozzá az MVK költségvetéséhez, az állam ugyanennyit tett hozzá. Aztán 2006-ban 240 millió forint állami támogatással kevesebbet kapott a város.” 

A cég azonban másképp vélekedik a hálózat újraszervezésének indokoltságáról Daróczi Magdolna ezt mondja: „A hosszú évek óta nyomottan tartott tarifák és a túlzott teljesítmények nem voltak tovább tarthatóak. A valós igényekhez kellett igazítani a hálózatot. A régi fenntartásához 80 százalékos tarifaemelésre lett volna szükség. Úgy ítéltük meg, hogy a lakosság sem közvetlen tarifaemelés, sem adók formájában – amely alapja a támogatások növelésének – nem tudott volna megfizetni.”

A cég szóvivője hozzátette: „Lényeges azonban tudni, hogy az árakat tekintve a vidéki nagyvárosok között a 2007-es tarifaemelést követően is Miskolcon a legolcsóbb a menetjegy, valamint az átlagos bérletárak is elmaradnak más vidéki nagyvárosok áraitól – tette hozzá.

Még kevesebb?

„Ráadásul az állami támogatás megcsappanásával indokolt járatritkítás után a város még kevesebb támogatásra számíthat a központi büdzséből, amit a leadott teljesítmény és az eladott jegyek, bérletek alapján határoznak meg” – írja az Index. Mennyivel kevesebb állami támogatásra számítanak az átalakítás után? Az állami és önkormányzati támogatások tekintetében 3-4 százalékos csökkenés várható, ami a 2008. évre tervezett bevételünknek mindössze a másfél százalékát jelenti – válaszolt Daróczi Magdolna. –  Az állami és önkormányzati támogatások még így is a bevételek 42 százalékát adják. 

Nem lesz tovább...

„Nem értem a városvezetés viszonyulását a tömegközlekedéshez, hiszen az átszervezés hatására felgyorsuló utasvesztés hosszú távon veszteségessé teszi az MVK Zrt.-t” - nyilatkozta az Indexnek  Tavaszi Zsolt, Miskolc fideszes önkormányzati képviselője. Ezt Daróczi Magdolna a következő adatokkal cáfolta: a személyszállítás bevétele év végére várhatóan 361 millió forinttal növekszik, míg az összes kiadás várhatóan 449 millió forinttal csökken. Ennek eredményeképpen társaságunk gazdálkodása közel nullszaldós.
A járatritkítás legnagyobb veszélye a civilek szerint az, hogy a járatritkítással elégedett városvezetés innentől kezdve újabb öncsonkításra késztetheti az MVK-t... – véli az internetes cikk írója. A cég szerint azonban ez nem indokolt, és nem is terveznek ilyet.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában