Helyi közélet

2007.12.14. 16:48

Merre visz a Széchenyi útja?

<p>Miskolc - Két évvel ezelőtt indult el a miskolci sétáló utca fellendítését célzó projekt, aminek remélt sikerébe nem titkoltan bizonytalanság is vegyült a kezdetekben. Mára világosság vált: sikeres a projekt, bár még nem teljes.</p>

Ez azon a sajtótájékoztatón hangzott el, amit a program két éves összegzésére tartottak pénteken a MIK Zrt.-ben, s ahol új kedvezményt is bejelentettek. Az előzményeket összegezte Simon Gábor, országgyűlési képviselő, belvárosi biztos, aki beszámolóját a 2002-es évvel kezdte. Ez az év volt ugyanis az a fordulópont, mikor világossá vált: lépni kell a Széchenyi utca fejlesztése ügyében.
– Akkor azt láttuk, hogy hihetetlenül lerongyolódott a Széchenyi utca, a boltok és épületek állapota, az áruk minősége nem egy európai város főutcájának képét mutatták. Elkezdődött a fejlesztés, de az áttörést a 2004. decemberében megszavazott Főutca Plaza Projekt elnevezésű fejlesztési koncepció volt. Nem értük még el az optimális állapotot, de jó úton haladunk – összegezte a belvárosi biztos. Molnár Zoltán, a MIK Zrt. vezérigazgatója szerint is óriási változáson ment át a sétáló, nem titkolva azt sem 2004-ben nagy vita alakult ki a tervek hallatán, s minden szereplőben megfogalmazódott a kérdés: mi lesz a projekt eredménye?
Elmondta: a feladat nem volt egyszerű, a szerződéses viszonyok kuszák voltak, a bérleti jogot szabadon eladhatták a kereskedők, a minőség pedig alacsony szintű volt. Ma a legmagasabb minőségi kategóriába sorolt boltok (ezek élvezik a legmagasabb bérleti kedvezményeket) száma négy, négy és félszeresére nőtt.

Sok a 6 hónap

Érdekképviseleti részről Bihall Tamás, a megyei kereskedelmi és iparkamara (Bokik) elnöke elismerve az elért sikereket, fogalmazott meg aggályokat, javaslatokat: a kereskedőknek fizetendő 6 hónapos kaukció mérséklésére lenne szükség, valamint a 15 évre szóló, az inflációt meghaladó 10 százalékos évi bérleti díj emelést is túlzónak tartják. Dakó József, a kereskedők érdekképviseletét ellátó KISOSZ képviselője úgy fogalmazott: a követelmények feszültségeket generálnak az érintettekben. A MIK Zrt. a javaslatokat áttekintve döntött arról: bevezetik a régi, jól fizető bérlők részére a csökkentett kaukciót. Molnár Zoltán a 15 évre meghatározott, évi 10 százalékos bérleti díj emelés kapcsán úgy fogalmazott: korábban piaci áruk alatt határozták meg a díjakat, ezzel az állandó éves díjemeléssel piaci szintű árakat alakítanak ki.

Benne vagyunk

Halmai Gyula , a Miskolc Holding Zrt. elnök-igazgatója az elért eredményeket példázva elmondta: a Cushman&Wakefield készített egy tanulmányt, amiben 47 ország 233 főutcája szerepel (mint például a mindenki által ismert New York-i 5. utca) és ebben a budapesti Váci utca mellett három magyar vidéki város főutcája, köztük a mi Széchenyi utcánk is szerepel.

Van verseny?

Abuczki József, a Bokik Kereskedelmi Tagozatának elnöke a multik forgalomelszívó hatásáról beszélt, ami sok kereskedőt hozott nehéz helyzetbe. Az adatok szerint 10 évvel ezelőtt a kiskereskedők piacuk kétharmadát veszítették el. Ehhez kapcsolódó újságírói kérdés volt: a szép, minőségi sétáló változatlanul nem tud versenyezni a plazákkal, mulikkal, amik komfortosabb környezettel, hosszú nyitvatartással rendelkeznek. Kiderült: a Főutca Plaza Projekt szerződéseinek része volt az is, aki hosszabb nyitvatartást vállal, az 10 százalék kedvezményben részesül a bérleti díjból. Simon Gábor szerint szemléletváltásra van szükség, előbb-utóbb belátják a főutcai kereskedők, hogy - bár ez több költséget jelent számukra - saját érdekükben szükséges változtatni az eddigi nyitvatartási gyakorlaton.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában