Helyi közélet

2007.12.06. 08:07

A karácsony és szilveszter veszélyei

<p>Kazincbarcika - Csak akkor égjen gyertya, ha mi is ott vagyunk a szobában.</p>

A karácsony és a szilveszter, a közelgő ünnepek  veszélyeiről tartott szerdán sajtótájékoztatót a  Kazincbarcikai Városi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság. Magára hagyott égő gyertya az adventi koszorún, a karácsonyi főzés- sütés,  a nem szabványos elektromos karácsonyi izzók, mind- mind veszélyforrás lehet.

 Lángra lobbanhat

Takács Zoltán, tűzoltó parancsnok arról beszélt, az utóbbi években nem volt jellemző a szolgáltatási területükre az, hogy karácsonyfa tűzhöz riasztották volna őket. Köszönhető ez talán a parancsnokság megelező kommunikációjának is. A parancsnok felhívta a figyelmet újra a veszélyforrásokra. A magára hagyott adventi koszorún a gyertya bizony veszélyes lehet. Ezért az ünnepek alatt fokozottan vigyázzunk arra, csak akkor égjen gyertya, ha mi is ott vagyunk a szobában. A csillagszóró is hamar lángra lobbanthatja a kiszáradt fenyőfát, igy itt is legyünk óvatosak. 

Baleset veszélyt hordoz a nem megfelelő szabványú kül- és beltéri izzók használata. Ezért a testi épségünk érdekében csak ellenőrzött helyről vásároljunk ilyet. Hasonlóan a mások és a saját testi épségünket veszélyezteti a magán tűzijátékok, petárdák. A közeljövőben a rendőrséggel közösen ellenőrzik majd a piacokat, hogy kiszűrjék a tiltott árusokat.

Évről-évre mindig  akad  a tűzoltóknak olyan riasztásuk, amikor a karácsonyi sütés- főzés közben megfeledkeznek arról, hogy a sütőben maradt az étel és az bizony lángra kap. Karácsony előtt a háziasszonyok eléggé túlterheltek,  ezért is fordulhat elő, hogy a főzés öröméből szomorúság, baj lehet. 

Takács Zoltán még egy fontos körülményt is megemlített. Ha mobil telefonról hívják Kazincbarcikán a 105-ös számot, az nem a kazincbarcikai parancsnokságon, hanem a miskolci központban csörög, így információátadással értesülnek a barcikai tűzoltók a bejelentésről. Mobilról így- a gyorsaság miatt, hiszen néha a másodpercek is döntőek lehetnek-  érdemes a parancsnokság közvetlen vonalát, a 48/ 510-330-as számot tárcsázni. A vezetékes telefonról a 105-ös hívószám a barcikai lánglovagoknál riaszt közvetlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában