Helyi közélet

2007.11.24. 15:09

Nem lesz nagyobb a forgalom

<p>Tornyosnémeti - A magyar-szlovák határ eltűnése után nem számít gépkocsi áradatra a lakosság. <DIA width="850" height="630" alt="tornyosnémeti határátkelő 2007.11.24."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/tornyosn_meti_hat_r_tkel__337__2007_11_24_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="tornyosnémeti határátkelő 2007.11.24." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Szombat korareggel, Tornyosnémeti határátkelőnél nincs nagy tumultus sem a szlovák oldal felé történő kiléptetésnél, sem az ellenkező irányú beléptetésnél. Percek telnek el, hogy feltűnjön egy-egy személykocsi. Fotó kellene, lehetőleg olyan, amin jól látszik a hivatalos szervek épülete, előtte egy határon inneni és túli vámossal, határőrrel, amint éppen kezet fognak, amúgy illusztráció gyanánt. Ehhez persze engedély kell számukra felsőbb szintekről úgy itthon, mint külföldön, és amíg erre várunk, beszélgetünk. Mint az kiderül, az uniós csatlakozás után mutatkozott fellendülés az átutazásoknál, de az beállt egy idő után, most stagnál. A nyári strand –és a téli síszezon lök egyet az idegenforgalmi mutatókon, előbbinél a befelé tartóknál, utóbbinál fordítva, de ez jellemző volt a csatlakozás előtti időkre is. Bevásárló turizmusról már nem lehet beszélni, nem éri meg. Közvetlenül a határon működik egy IBUSZ által működtetett pénzváltó épület, ez megmarad, legalábbis ezt tudtuk meg szombaton.

Megoszló vélemények

Tudni kell, hogy az itt álló, az ellenőrző személyzetet kiszolgáló épület szlovák tulajdonban van, de nem tudni egyelőre, mi lesz a sorsa. Van olyan vélemény, mely szerint felkínálták megvásárlásra a legközelebbi szlovák település önkormányzatának, de ők nem tudnak mit kezdeni vele, ezért inkább lemondtak a lehetőségről. Mondják azt is hogy lebontják, ha az egészet nem is, de az út fölötti részt mindenképpen, merthogy a schengeni szabály nem tűri a közút fölötti akadályokat, márpedig itt van. A határ eltűnésével kapcsolatosan megoszlanak a vélemények. Az idősebb korosztály nem igazán örül neki a határszéli településeken, mondván, a határőrök, vámosok jelenléte egyfajta közbiztonságot jelentett, ez nem lesz többé. Szakálos Lajos, egy Hidasnémetiben működő vegyeskereskedés alkalmazottja a fiatal korosztályhoz tartozik, szerinte jobb lesz a helyzet, gyorsabbá válik a közlekedés, szabadabbnak érezheti magát az ember.

SfL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában