Rablás

2024.03.26. 14:21

Seprőnyéllel verte, majd kirabolta az idős asszonyt

A három fiatalkorú közül az egyik bement az idős nő házába, seprűnyéllel véresre verte az asszonyt, majd gyógyszert, telefont és elemlámpát vett magához.

Boon.hu

Bottal verte az idős asszonyt (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

Előkészítő ülésen hozott ítéletet a Miskolci Járásbíróság három fiatalkorú férfinak a büntetőügyében. A bíróság által megállapított tényállás szerint a fiatalkorú vádlottak 2023 januárjában bementek az időskorú asszony bőcsi házának udvarára, melyet a nő észlelt, ezért a ház hátsó kijáratából a betolakodókra kiáltott, távozásra szólította fel őket, majd az ajtót bezárva visszatért a lakásba. A vádlottak azonban nem tettek eleget a felszólításnak. Egyikőjük felvette a bejárati ajtó mellé letámasztott fa seprőnyelet, berúgta az ajtót, bement a házba és az eszközzel a nőt több alkalommal, testszerte megütötte olyan erővel, hogy a seprűnyél eltört, a sértett fején pedig vérző sérülés keletkezett.

A fiatalkorú – miután abbahagyta a bántalmazást – kutakodni kezdett és felszólította az asszonyt, hogy adja oda neki a gyógyszereit. A talált gyógyszerrel, mobiltelefonnal és egy elemlámpával távozott. 

A másik két vádlott nem bántalmazta a nőt és nem is vett el tőle értéktárgyakat, társukat próbálták megfékezni, felszólítva őt a cselekmény abbahagyására. A bántalmazás következtében a sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el.

Beismerték bűnösségüket 

A három fiatal az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Az elsőrendű vádlottat a bíróság rablás bűntettének minősített esetében találta bűnösnek, ezért három évre elrendelte javítóintézeti nevelését. A másod- és harmadrendű vádlottakat társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntette miatt egy-egy évre próbára bocsátotta, egyben megállapította, hogy annak időtartama alatt pártfogó felügyelet alatt állnak. A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként vette figyelembe a fiatalkorúak bűnösségre kiterjedő beismerő vallomását és nehéz családi körülményeit – tudta meg a boon.hu.

Súlyosító körülmény a másod- és harmadrendű vádlottak esetében a társtettesi elkövetés és a hasonló bűncselekmények elszaporodottsága. Az ítélet jogerős.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában