Jogerős ítélet

2024.03.26. 08:56

Autós üldözéssel fogták el Ózd mellett az embercsempészeket

Az Ózdi Járásbíróság előkészítő ülésen hozott ítéletet azon két külföldi állampolgár ügyében, akiket vármegyénkben fogtak el a rendőrök, miközben kilenc, Németországba illegálisan bevándorolni szándékozó külföldi férfit csempésztek országunkon keresztül.

Boon.hu

A fotó illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: zef art

Az ítéleti tényállás szerint 2023 júniusában az első- és másodrendű vádlott külön gépjárművel közlekedett Eger felé az M5-ös autópályán. Az elsőrendű vádlott által vezetett autóban tartózkodott a kilenc külföldi állampolgár, akik nem rendelkeztek az államhatár átlépésére jogosító okmánnyal.

A késő esti órákban Eger belterületén a helyi rendőrök ellenőrzés alá kívánták vonni az egyik gépjárművet, a sofőr azonban nagy sebességgel továbbhajtott Szarvaskő-Bélapátfalva településeken keresztül Ózd és az észak-keleti határszakasz irányába. A járőrök a vádlottak által vezetett járműveket egészen a Csernely és Farkaslyuk közötti útszakaszig üldözték, ahol az elsőrendű vádlott az úttest szélén lévő bozótos területre hajtott, majd elszaladt, azonban rövid menekülést követően visszatért a helyszínre és elfogásra került. A tovább menekülő másodrendű vádlott egy ideig Ózd irányába haladt, majd autójával egy füves-bokros területre sodródott és a járműből kiugorva próbálta kivonni magát az ellenőrzés alól – sikertelenül.

Beismerték bűnösségüket 

A csempészett személyek közül ketten összesen 11 ezer, illetve 12 ezer euró összeget fizettek egy embercsempész hálózatnak a célállomásig történő eljuttatás fejében.  

A vádlottak az előkészítő ülésen beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Őket a bíróság társtettesként, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettében találta bűnösnek, ezért mindkét férfit 6 év fegyház fokozatú szabadságvesztésre ítélte, illetve Magyarország területéről 10 évre kiutasította. A kiszabott szabadságvesztésből a vádlottak nem bocsáthatóak feltételes szabadságra. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a terheltek büntetlen előélete mellett beismerő vallomásukat és megbánó magatartásukat, ugyanakkor súlyosító körülményként esett latba a társtettesi elkövetés és a hasonló jellegű cselekmények elszaporodottsága.

Az ítélet jogerős - tudta meg a boon.hu.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában