Különös szenvedést okoztak

2023.02.08. 10:05

Lapáttal verték agyon a malacokat, hogy ellophassák őket

A Szikszói Járási Ügyészség vádat emelt három férfi ellen állatkínzás bűntette és lopás vétsége miatt, akik a lakóhelyük települési önkormányzatának a tulajdonában lévő házisertéseket eltulajdonították oly módon, hogy lapátokkal a fejükre és testükre mért ütésekkel leölték őket különös szenvedést okozva, majd a helyszínen feldarabolták és elszállították.

BOON

Fotó: Nagy Norbert

A vádirat szerint a vádlottak 2022. február hónap végén az esti órákban, lakóhelyükön egy borsodi kistelepülésen találkoztak, majd kerékpárokkal elindultak a település külterületére.

Az erdei úton haladva, megérkeztek egy régi laktanya épülethez, amelynek melléképületében az aszalói önkormányzat tartott egy 80 kg és egy 100 kg súlyú kifejlett házisertést. A vádlottak meglátták a haszonállatokat és megállapodtak abban, hogy kihasználva azt a körülményt, hogy a telephely őrizetlen, eltulajdonítják a sertéseket.

Az egyik vádlott annak érdekében, hogy a cselekményük során ne zavarják meg őket, az ingatlanon kívül figyelt, míg másik két vádlott-társa bement az ólba, lapátokat vettek magukhoz és – pontosabban nem megállapítható számú – a haszonállatok fejére és testére mért ütésekkel mindkét sertést elpusztították.

A vádlottak ezen cselekménye az egyébként már meglévő stresszen kívül is az állatoknak különös szenvedést okozott, amely pusztulásukat eredményezte. A három vádlott közös erővel kihúzta a tetemeket és egy erdős területen elrejtették. Mintegy félóra múlva a házisertéseket lapáttal leölő két vádlott visszament a helyszínre, az állatokat feldarabolták, a sertéshúst kerékpárjaikkal lakóhelyükre szállították, melyet részben elfogyasztottak, illetőleg ismeretlen személyeknek adtak. A cselekménnyel okozott lopási kár 80 000 Ft-ot meghaladó összegű.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottak közül a haszonállatok leölését elkövető két vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását és pártfogó felügyelet elrendelését indítványozta, míg harmadik vádlott-társuk vonatkozásában az indítvány próbára bocsátás szintén pártfogó felügyelettel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában