Visszaeső

2022.10.10. 09:43

Autókat kötött el parkolókból, hogy hazajusson

Az Ózdi Járási Ügyészség jármű önkényes elvételének bűntette és lopás vétsége miatt emelt vádat egy büntetett előéletű, többszörös visszaesőnek minősülő férfival szemben.

ÉM

Fotó: Shutterstock

A vád szerint a férfi idén - miután állandó munkaviszonyból származó rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett - június 22-én hajnalban a bükkszenterzsébeti tartózkodási címére történő hazajutás érdekében, egy másik, nyitott állapotban hagyott gépjárműben talált indítókulcs segítségével a tulajdonos tudta és engedélye nélkül elvitt egy Ózdon, az utcán parkoló autót. A parkolóból történt kiállás során két további gépjárművet megrongált, majd az autóval Borsodnádasdig ment, ahol egy árokba hajtva megállt, majd a gépkocsit hátrahagyva távozott a helyszínről.

Benne volt a slusszkulcs 

Még ugyanazon a napon, 10 óra 30 perc körül a férfi felfigyelt egy másik, szintén Ózd belterületén leparkolt, nyitva hagyott személygépkocsira. Látta, hogy a járműben az indítókulcs benne van, ezért az autót abból a célból, hogy azt jogtalanul használja, a tulajdonos engedélye nélkül elvitte. Az autóból Ózd-Csépány városrészben kifogyott az üzemanyag, ezért a férfi a gépkocsit otthagyta.  

Ezután elhatározta, hogy hazajutása érdekében mindenképpen pénzt szerez, ezért aznap 11 óra 20 perc körül egy ózdi élelmiszer áruházhoz ment. Az üzlet parkolójában észrevett egy lehúzott ablakkal parkoló személygépkocsit, amelynek első ablakán benyúlva, kinyitotta a gépjárművet, majd beült abba és eltulajdonított egy doboz szivarkát, valamint egy öngyújtót, összesen 600 forint értékben.

Üzletszerű volt az elkövetés 

A vádlottat az Ózdi Rendőrkapitányság járőrei a helyszín közelében megállították, majd őt a kapitányságra előállították, így a vádlott további vagyon elleni cselekményeket már nem tudott elkövetni. Az előállítás során a  ruházatában megtalálták, lefoglalták és a sértett részére visszaadták a szivarkát és az öngyújtót, így a sértettnek okozott 600 forint kár teljes egészében megtérült.  

A vádlott ezen utóbbi cselekményét rendszeres haszonszerzésre törekedve, vagyon elleni bűncselekmények elkövetését követően, üzletszerűen valósította meg. Az ügyészség a letartóztatásban lévő vádlottal szemben fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt a bíróságnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában