Bíróság

2020.09.27. 12:30

Megyénkben hatszáz felett a távmeghallgatások száma

A távmeghallgatások száma hónapról hónapra növekvő tendenciát mutat a bíróságokon, 2020. I. félévében már 8246-ot tartottak a bírák a polgári és büntetőeljárások során.

Horváth Imre

Az érintett időszak adatai alapján a Székesfehérvári Törvényszéken használta legtöbbször – 1291 alkalommal – a VIA VIDEO rendszert. A Miskolci Törvényszék is élen jár ebben, a negyedik helyen van hatszáz feletti távmeghallgatással.

A legtöbb esetben még mindig a büntetőeljárásokban – a fogva lévő terheltek esetében – jellemző ez a meghallgatási forma. Ennek révén kiküszöbölhetők a fogvatartottak szállításával járó biztonsági kockázatok, továbbá jelentősen csökkenthetők az eljárásokban felmerülő költségek és meggyorsíthatók az eljárási cselekmények.

A vizsgált időszakban 6929 vádlott, 530 szabálysértés alá vont személy, 485 tanú és 202 polgári peres fél meghallgatására került sor távmeghallgatás útján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában