Állatkínzás

2020.02.12. 13:00

Légpuskával lövöldözött galambra Miskolc belvárosában

Állatkínzás miatt indított eljárást a rendőrség ismeretlen tettes ellen. Az áldozat egy galamb volt, de a belvárosi fegyverhasználatnak komolyabb baj is lehetett volna a vége.

Horváth Imre

Forrás: Mályi Madármentő Állomás

Február 8-án, szombaton egy óra alatt több hívás is érkezett a Mályi Madármentő Állomásra, miszerint Miskolc belvárosában, a Búza tér közelében egy erősen vérző galamb van az egyik bolt előtt. Az állomás munkatársai elmentek a madárért, amelyet addigra már biztonságos helyre tettek.

Beszállítása után átvizsgálták és kiderült, hogy a galambot oldalról lelőtték. A lövedék kettétörte a jobb oldali kéztőcsontját, majd befúródott a madár mellébe. Mivel teljesen friss sebekről volt szó, így előtte nem sokkal érhette a lövés.

Állatkínzás

Többekben megfogalmazódott a felvetés: amellett, hogy állatkínzás forog fenn, az sem elhanyagolható probléma, hogy valaki a belvárosban légpuskával lövöldözik. Így pedig fennáll annak a veszélye, hogy valaki megsérül.

Mint a megyei rendőr-főkapitányságon megtudtuk, eljárást indított a Miskolci Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen állatkínzás vétsége miatt. Ugyanakkor az is kérdésként merül fel a rendőrség részéről, hogy az elkövető hol, és milyen körülmények között használta a légfegyverét.

Bárki tarthat légfegyvert

A hatályos kormányrendelet alapján bármely 18-ik életévét betöltött személy szabadon és regisztráció nélkül vásárolhat, és tarthat légfegyvert. Azt használhatja is, lőtéren, illetve magánterületen. Azonban ilyen esetben is csak megfelelő körültekintéssel, vagyis a saját portánkon is csak úgy, hogy ne sérüljön meg senki, illetve úgy, hogy a lövedék ne jusson ki a portánkról. Így a kerítésen, vagy az ablakon kilőni már szabálysértési eljárást vonhat maga után, ha eltalálunk valakit, akkor pedig már bűncselekmény is megvalósulhat. Viszont a saját magánterületünkön sem lőhetünk rá állatokra, az ugyanis már kimeríti az említett állatkínzás vétségét.

A jogszabály a légfegyver szállításának módját is előírja egyébként: csak becsomagolva és kiürített állapotban tehetjük ezt meg.


Korábbi cikkeink galamb-témában:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában