Rendőrségi hír

2020.02.13. 14:00

Az is baj volt, ha az unokájának csokoládét vett

Elismerte és megbánta élettársa meggyilkolását az idős mezőnyárádi férfi.

Tóth Balázs

Az első tárgyalással folytatódott az élettársát meggyilkoló idős mezőnyárádi férfi ügye a Miskolci Törvényszéken. A bíróság a vádlottat, V. Istvánt hallgatta meg elsőként, aki beismerte bűnösségét és megbánta tettét. Azt mondta, hirtelen felindulásból cselekedett, mert volt élettársa az utcabeliek füle hallatára szidta.

Kétszer ütött

Rendszeresek voltak a viták közöttük, a végzetes 2018. januári napon is veszekedtek, mert a férfi el akart menni a gyerekeihez, unokáihoz. Ez mindig vitás pont volt közöttük, mert az asszony nem szívlelte a férfi gyerekeit, unokáit, ezért ők már ritkán jöttek hozzájuk, s a bácsi is ritkán ment hozzájuk. A nő azért is kiabált vele, ha csokit vett a kislány unokájának, holott a férfi nyugdíja volt a fő jövedelemforrásuk, a nő alacsonyabb összegű szociális ellátást kapott. A férfi elmondta, olyanok is elhangzottak, hogy „egye meg a rák” meg „kiüti a szemét”. Az unokáját is ócsárolta a nő. Az asszony a fáskamrába ment, hogy gyújtóst vigyen be, a férfi utánament, veszekedtek, erre felkapott egy fahasábot és kétszer halántékon ütötte élettársát. A bácsi szerint a nő átkozódás közben rátámadt, a gyújtóssal csapott az arca felé, és meg is rúgta. A nő először az ajtónak tántorodott, majd az udvarra, ahol elesett, és fejét egy, a kút mellett lévő vasfelnibe ütötte. Folyt a fejéből a vér, de nem nyúlt hozzá a férfi, hanem a postára ment, majd vonatra ült, és a mezőkövesdi reuma­kórházba ment kezelésre. Ezután Szihalomra utazott, meglátogatta gyerekeit, akiknek elmesélte, mi történt. Utána hazament, már sötétedett, s élettársa még mindig ugyanott feküdt, ahol hagyta. Ekkor szólt szomszédjának, aki értesítette a rendőröket.

A bíró szembesítette korábbi, rendőrségen tett vallomásával, amelyben nem ejtett szót arról, hogy az asszony rátámadt volna, és azt állította, a nő háttal volt neki, amikor megütötte a fahasábbal. Az esetet pedig úgy mondta el, hogy először a postára ment, utána haza, és akkor történt a végzetes cselekmény, ezt követően ült vonatra. A gyerekeinél nem mondta el, mi történt élettársával, csak felkészítette őket arra, hogy attól tart, az asszony öngyilkos lesz. A férfi kérdésre válaszolva azt mondta, lehetséges, hogy akkor jobban emlékezett a történtekre. Fölelevenítette, a nő bottal járt, és előfordult, hogy megütötte vele. Két-három évvel az eset előtt lett elviselhetetlen, illetve veszekedés tárgya volt az is, hogy felbontják a kettőjük között kötött szerződést (ami a gondoskodásról, öröklésről szólt).

Mindig éhes volt

A bíróságon meghallgatták a vádlott rokonait is. Unokája például elmondta, érezte, hogy nagyapja élettársa nem látja őket szívesen, ezért tíz éve nem is járt Mezőnyárádon. Nagyapja egy ideig évente egy-két alkalommal látogatta meg őket, de a gyilkosság előtti egy évben már a tiltás ellenére többször járt náluk. A nő rámenős, vehemens személyiség volt, nem tudja, nagyapját bántotta-e, azonban a férfi mindig nagyon éhes volt, úgy gondolja, nem tartotta jól. A nagyapját nyugodt, segítőkész embernek ismeri, mostanában kerültek egymáshoz ismét közel. Elmondta, a család nem tudott arról, mi történt, csak aznap este, amikor elmentek Mezőnyárádra, derült ki, hogy a nagyapja élettársa meghalt. A helyszínen pedig azzal szembesültek, hogy nagyapja mit tett, őt zaklatott állapotban találták, és már megbánta cselekedetét.

(A borítóképen: A tárgyaláson | Fotó: Tóth Balázs)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában