Tűzvédelem

2019.11.06. 09:00

Holnapig még bárki kérdezhet a védelemről

A társasházakat képviselőket, az ott élőket várják elsősorban a katasztrófavédelemnél.

A zsúfolt lakótelepi házakban nagy a tűzveszély

Forrás: Illusztráció

Fotó: Vajda János

Az egész országban, úgy megyénkben is a társasházak tűzvédelmére koncentrál a katasztrófavédelem ezekben a napokban. A „Társasházak napja” elnevezésű országos rendezvény keretében november 5-től 7-ig meghirdetett konzultációs napokon minden lakástulajdonos, bérlő, közös képviselő, lakásszövetkezeti tag és érdeklődő számára lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül forduljon a katasztrófavédelemhez a társasházak tűzvédelmével kapcsolatos kérdéseivel.

A megelőzés a cél

Az a tapasztalat, hogy sok esetben a lakók vagy a közös képviseletet ellátók sincsenek tisztában vele, hogy a nem engedélyköteles építési, felújítási munkák során is ki kell kérni a tűzvédelmi engedélyeket, ugyanakkor még mindig probléma, hogy a társasházakban amit lehet, lezárnak a közös helyiségekből, sokszor a folyosón tárolnak bútorokat, nem odavaló dolgokat, és az erkélyek is gyakran tele vannak pakolva gyúlékony anyagokkal, ahol a dohányzással sem elég elővigyázatosak a lakók.

Miskolcon például évente kétszáz társasházat ellenőriznek, ahol szabálytalanságot találnak, ott végső esetben szankcionálnak, bár a megelőzés a cél. Míg 2017-ben 35, addig tavaly 26, idén eddig 15 társasházi tűz volt, a csökkenést pedig a hatósági munkának is betudják. A tüzek jellemzően a lakásokból indulnak el, és dohányzás, tűzhelyen felejtett étel szokott az okok között szerepelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában