Ózd

2019.11.19. 14:00

Drogkereső kutyákat képeztek

A tréningen hat megyéből összesen hét rendőrrel és hű társukkal dolgoztak a borsodi városban.

Marosréti Ervin

Keresés közben a diszkóban

Fotó: Marosréti Ervin

A helyi Rio Discóban és egy autószerelő műhelyben tartották annak a továbbképzésnek a gyakorlati részét, amelyen a rendőrség több kábítószer-kereső kutya teljesítményére volt kíváncsi. A borsodi település már nem először adott otthont az eseménynek, a szaktanfolyamon ezúttal hat megyéből hét kutyás rendőr érkezett. Az eseménnyel kapcsolatban Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság rendőr századosa kiemelte: az ózdi diszkóban különböző típusú kábítószereket rejtettek el, a kutyáknak pedig nyilván az volt a feladatuk, hogy ezeket megkeressék, és azt jelezzék a gazdájuknak. A tréning a szórakozóhely után egy másik helyszínen folytatódott.

Diszkó után műhely

– Ezután az egyik ózdi autószerelő műhelybe látogattunk el a továbbképzésben érintett rendőrökkel és kábítószer-kereső kutyákkal – tette hozzá Kiss Tamás rendőr százados. – Itt azt szemléltették és tanították meg a négylábúakkal, hogy az autóban, az utastérben hogy helyezik el a drogot, és milyen módja van a felderítésnek. Örülünk neki, hogy idén is otthont adhattunk ennek a rendezvénynek, amely nagyon fontos a bűncselekmények felderítése kapcsán. A keresőkutyák ugyanis rengeteg segítséget tudnak nyújtani az ügyben nyomozó rendőröknek.

Sokat segíthetnek

A tréningre nem csupán a környékről, hanem az ország távolabbi pontjairól is érkeztek. Néhány hónappal ezelőtt pedig az uniós tagországokból is sokan részt vettek egy nagyobb találkozón.

– Kábítószer-kereső kutyám Szóla névre hallgat, és kétévesen került hozzám. Nagyon okos és rettentően ügyes kutyus, jó vele együtt dolgozni – mondta mosolyogva Jánosi Veronika, aki a BRFK kábítószer-ellenes osztályát erősíti. – Ezt bizonyítja, hogy már négy különböző anyagot ismer. Sokat számít, hogy a családban velünk él, és így többet is tudok vele foglalkozni. A másik kutya, Üvegtigris robbanóanyag-kereső, négyéves, és Dodó névre hallgat. Kicsi korában került hozzám, és két éve vizsgáztunk, szépen dolgozik. Minden egyes olyan eseményt, továbbképzést, konferenciát nagyon hasznosnak találok, amely segíti a kutyusok fejlődését. Az európai országokban hasonlóan megy a kiképzés, mint nálunk, de általában kevesebb kutyával dolgoznak. A módszerekben van kisebb eltérés, ezért a tapasztalatcsere mindig jól jön, hiszen így kiderül, hogy mi az, amin esetleg érdemes változtatni.

A határokon is

Jánosi Veronika az országos helyzettel kapcsolatban kiemelte: hazánkban jelenleg 130 kábítószer-kereső kutya segíti a gazdáját, akik napi szinten foglalkoztatva vannak. Ők nem csupán a rendőrség kötelékébe tartoznak, sokan a határvédelem területén is ellátják a feladatokat. Mielőtt bármelyikük kimegy a terepre, egy négy hónapos kiképzés előzi meg a bevetést, de mint mindenkivel, a kutyákkal is folyamatosan foglalkozni kell. Ezért is hasznos volt a hét eleji ózdi tréning.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában