Rendőrségi hír

2019.06.25. 17:30

Fiatalkorúakat futtattak

Nem ismerték be a gyivis lányok prostitúcióra kényszerítését a novajidrányi vádlottak.

Tóth Balázs

Novajidrányi tárgyalás

Fotó: Tóth Balázs

Előkészítő ülést tartott a Miskolci Törvényszék azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik a vád szerint gyermekvédelmi intézetben nevelkedő kiskorú lányokat utaztattak Szlovákiába, hogy ott prostitúciós tevékenységet folytassanak, majd az abból származó pénzt elvették tőlük és saját megélhetésükre fordították. A sértetteket néha meg is verték, illetve herbálos cigarettát adtak nekik, hogy bódult állapotba kerüljenek. Az ügyben tavaly ősszel már tartott előkészítő ülést az Encsi Járásbíróság, de azóta a per a törvényszékre került át.

A vádiratot ismertető ügyész szerint a másod és harmadrendű vádlottakhoz, Ó. Tiborhoz és H. Zsanetthez szökött két fiatalkorú egy gyermekvédelmi intézményből. Egyiküket, V-t 2016 tavaszán egyik nap felszólították, sminkelje ki magát, szexi ruhát adtak rá, majd kivitték Kassára, kiállították a kaszinó utcájába, hogy keressen pénzt. Amikor a lány kijelentette, ő ezt nem akarja csinálni, kivitték a városból, és megpofozták, felszólítva, tegye azt, amit barátnője, S. Ez azután rendszeressé vált, általában a házaspár női tagja, Zsanett verte a lányt, például akkor, amikor az részben, vagy egészben eldugta a bevételt, vagy szökni próbált. A lánnyal házimunkát is végeztettek. V. nem mert elmenekülni, mert félt attól, hogy az otthon tartott karddal bántalmaznák. Barátnőjével, S-sel hasonló dolgok történtek. Mindketten napi 100-150 eurót kerestek prostitúcióval, ezt a vádlottak elvették tőlük. Rajtuk kívül még két lány került a házaspárhoz, egyiküket csak egy nap vitték ki.

Novajidrányi tárgyalás
Fotó: Tóth Balázs

A vád szerint a negyedrendű vádlott is részt vett a cselekményben, míg az első és az ötöd rendű vádlott – a cselekményről tudva – a sértettek szállításában működött közre. Az elsőrendű vádlott 3-4000 forintért vitte ki S-t, az ötödrendű alkalmanként 40 euróért. Az ügyészség emberkereskedelemmel vádolta a fő bűnösöket, s azzal is, hogy káros szenvedélyt keltettek a kábítószeres cigarettákkal. Az ügyész beismerés esetére az elsőrendű vádlottnak hét évi börtönt ajánlott, a többieknek tizenhárom év fegyházat, egyikük sem tett beismerő vallomást. Az elsőrendű vádlott annyit mondott, ő csak kétszer vásárolni vitte ki a lányokat Kassára, s szerinte az egyik lány az egyik vádlottal élt együtt. Állítása szerint belebetegedett az ügybe, pedig kisebbségi vezető is. A vádlottak védői tanúk meghallgatását indítványozták, valamint pszichológus és elmeszakértői vélemény készítését. A másod, harmad és negyedrendű vádlott letartóztatásban maradt egyelőre, bár védőik szeretnék elérni, hogy bűnügyi felügyelet mellett kijöhessenek a rácsok mögül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában