Gazdasági konferencia - május 16.

2024.05.13. 14:00

Mindenki nyerhet az etikus gazdasági modellel

Szilas Roland Ferenc, a Corvinus Egyetem docense az etikus gazdasági modell és vállalkozói attitűd lényegét ismerteti.

Csákó Attila

Szilas Roland Ferenc szerint az etikus gazdasági működés szükségességét ma már egyetlen komoly szereplő se vonja kétségbe.

Tagadhatatlan, hogy a mai gazdasági környezetben vállalkozóként talpon maradni kemény küzdelem. Az élet, és így a vállalkozói lét meghatározó része a kereszthordozás. Az etikus életvitel és gazdálkodás mégis édes teher, mert valójában csak így juthatunk el a boldogsághoz, életünk valódi céljához – mondta a boon.hu-nak Szilas Roland Ferenc, a Corvinus Egyetem docense, aki a május 16-i gazdasági konferencián az egyik kerekasztal-beszélgetés résztvevője. A szakember fontos kérdésnek tartja, hogy önmagunknak ezt a küzdelmet hogyan határozzuk meg. Mit jelent számunkra a siker és mi a bukás?

Egy vállalkozó tudja, hogy a gazdasági bukás után is van élet, újra lehet kezdeni, lehet legközelebb jobban, jobbat csinálni. Egy etikai bukás után is újra lehet kezdeni, szembenézhetünk tetteinkkel, megbánhatjuk és kijavíthatjuk azokat. Ez még nem a végső bukás

 – húzta alá. Szilas Roland Ferenc értelmezésemben - a gazdasági siker mértékétől függetlenül – csak az erkölcstelenségben, a bűnben való megmaradás és megátalkodás a végső bukás egy vállalkozó számára is.

Józan ész

Arra a kérdésre, hogy az etikus gazdaságnak mennyire alapja a vallás, a hit, a docens azt felelte: a katolikus egyház tanítása szerint az igaz Isten műveiből a természetes ész világosságánál megismerhető. Isten műveibe és így belénk van írva ez a természettörvény. Az ember számára helyes cselekvés az etikus életvitel, és a gazdasági viselkedés forrása, így valójában mindig Isten, ugyanakkor ez felismerhető és megvalósítható azok számára is, akik nem vallásosak.

Felvetődik a kérdés, hogy az üzletben meddig lehet etikus egy cégvezető, vállalkozó. Szilas Roland Ferenc szerint egy etikusságra törekvő cégvezetővel vagy vállalkozóval szemben semmiképpen sem elvárás, hogy a józan ésszel ellentétesen cselekedjen. A legtöbb esetben nincs szükség különleges, látványos akciókra vagy rendkívüli önfeláldozásra. Sokkal inkább olyan szabad, kreatív és autonóm vállalkozói gondolkodást és attitűdöt kell elsajátítani, amely arra törekszik, hogy valóban jó termékekkel és szolgáltatásokkal a közjót szolgálja, és mindezt úgy tegye, hogy az érintettek teljes emberi fejlődését elősegítse.

Szakadékba vezet

A docens hangsúlyozta: a globalizálódó világ és a multinacionális vállalatok egyre növekvő hatalma komoly etikai kihívás. A profitmaximalizálás logikája dominálja ezeket a vállalatokat, és nem csak őket. Ezzel egyidejűleg a társadalmi és környezeti krízisek azt is mindenki számára egyértelműen jelzik, hogy ez az irány a szakadékba vezet. Szilas Roland Ferenc szerint az etikus gazdasági működés szükségességét ma már egyetlen komoly szereplő sem vonja kétségbe – mutatott rá, majd kifejtette: a legnehezebb kérdések inkább arra irányulnak, hogy a jelenleg uralkodó sokszor kíméletlen és embertelen gazdasági versenyből hogyan tudunk elmozdulni egy etikusabb gazdasági működés felé. Ráadásul jelenleg számos szereplő számára fontosabb, hogy etikusnak látszódjon, mint hogy etikusan viselkedjen.

A docens kitért a földrajzi fekvésből és gazdasági fejlettségi különbségekből adódó eltérésekre is: „A földrajzi és kulturális különbségekből adódóan nagyon jelentős eltérések vannak a vállalkozók viselkedésében, ugyanakkor éppen az etikusság vonatkozásában nagyon sok minden inkább összeköt minket. A világ legkülönbözőbb sarkaiból kiinduló társadalmi vállalkozások például egymástól teljesen függetlenül, sokszor nagyon hasonló célokért és etikus módszerekkel működnek”.

Boldogabb élet

A szakember szerint egy ország nagyon sokat nyer azzal, ha vállalkozói etikusan viselkednek: leginkább egy boldogabb élet lehetőségét minden polgára számára. Az etikus vállalkozói viselkedés olyan termékek és szolgáltatások előállítását célozza, amelyek valóban jók és ezáltal a közjót szolgálják. Ezek a vállalkozások a belső működésüket is úgy alakítják, hogy a kollégák kiteljesedése, boldogulása megvalósulhasson a munkavégzés által – húzta alá.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!