Beruházás

2024.01.16. 21:50

Alsózsolca helyett Sóskúton valósulhat meg az akkumulátor újrahasznosító üzem?

Csúcstechnológiás újra hasznosító üzemet hoz létre az Andrada csoport Sóskúton. A szlovén tulajdonú Andrada csoport 13 milliárd forintos beruházással csúcstechnológiás üzemet hoz létre zöld energiatároló rendszerek újra hasznosítására Sóskúton - közölte a vállalatcsoport kedden az MTI-vel.

Boon.hu

Az Andrada beruházását az alsózsolcai ipari parkba, a Magyar Posta Zrt. logisztikai központjának egyik csarnokába tervezik. De lehet, hogy csak tervezték?

Fotó: Ádám János

Bár a közleményben azt nem írták, hogy ez az üzem az alsózsolcai helyett valósulna meg, azonban az tény, hogy a paraméterek megegyeznek az ide tervezettel. Így elképzelhető, hogy a cég meghátrált a lakossági tiltakozás miatt az alsózsolcai üzem indítása kapcsán, amit több internetes oldal tényként közöl.

A Sóskútra tervezett üzemben az Andrada 160 új munkahely létrehozását tervezi, a közlemény szerint képzett, magyar szakembereket fognak alkalmazni. A szükséges engedélyek megszerzését követően, a tervek szerint február végén kezdi meg működését a sóskúti üzem, amelynek a vízfogyasztása elhanyagolható lesz. A sóskúti az eddigi legnagyobb szlovén beruházás Magyarországon - jegyezték meg.
A közleményben ismertették: a vállalat mechanikus módszerekkel dolgozza fel a már inaktív zöld energiatároló rendszereket, tűz- és robbanásbiztos technológiával. Biztonságosan és tisztán nyeri ki az újrahasznosítható fémeket az alkatrészekből. A folyamat végére újra hasznosíthatók lesznek az aktív katódanyagok: a nikkel, a mangán és a kobalt, valamint az alumínium, a réz és az acél.
Hasonló mechanikus újra hasznosítási technológia már több mint 30 európai helyszínen működik biztonságosan és környezetbarát módon, Németországtól Svájcon át Franciaországig. Az Andrada ennek a technológiának egy innovatív, továbbfejlesztett változatát alkalmazza.

A közlemény idézte Peter Tibaut, az Andrada ügyvezető igazgatóját, társtulajdonosát, aki hangsúlyozta, az Andrada kiemelkedő európai szereplője lesz a zöld átalakulási folyamatnak. Az újrahasznosítás a valóban fenntartható, körforgásos autóipar utolsó fontos láncszeme. A technológiájuknak köszönhetően a zöld energiatároló rendszerekben használt, stratégiai fontosságú anyagok korlátlan alkalommal újra felhasználhatók lesznek, környezetbarát módon. Így segítik a magyarországi gyártókat a helyben történő újra hasznosításban - ismertette a szakember.

A közlemény szerint az Andrada folyamatosan vizsgálja több további magyarországi telephely létesítésének lehetőségét. A cég rövidesen Spanyolországban is üzemet hoz létre. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!