Agrometeorológia

2023.09.18. 08:00

A repcének kellene az eső

A kukorica és a napraforgó érésének igen jót tett a szeptember első felét jellemző napos, száraz, meleg idő.

Pap Gyula

A kukorica egyre többfelé a teljes érés fázisában jár

Fotó: Cseh Gábor

Az elmúlt tíz nap száraz, meleg időjárása az érésben lévő kapás növények számára ideális volt, ugyanakkor jelentősen kiszárította a felszínközeli talajréteget, pedig a repce csírázásához, optimális korai fejlődéséhez ennél jóval több nedvességre lenne szükség. A következő napokban ismét nagyrészt száraz időre van kilátás, csak kevés helyen lehet egy-egy zápor – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb agrometeorológiai elemzésében.

Változékony idő

A kukorica és a napraforgó érésének igen jót tett a szeptember első felét jellemző napos, száraz, meleg idő, csapadékra ezeknek a növényeknek ilyenkor már nincs szükségük. A kukorica egyre többfelé a teljes érés fázisában jár, sokfelé látni már nagyobbrészt száraz állományokat. A napraforgó is a növényszáradás fázisában van, mindkét növényre jellemzőek a jól fejlett állományok. Az őszi káposztarepce vetése még folyamatban van, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez a hónap első dekádjában az ország nagyobb részén kedvező volt a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, azóta azonban egyre jobban kiszáradt a talaj.

A  hét elején már csak kevés helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, nagyrészt ismét száraz idő lesz a jellemző. A hőmérséklet a hétvégétől emelkedni kezd, a következő napokban 30 fok körüli vagy kevéssel az alatti értékek várhatók napközben. A reggelek pár fokkal hűvösebbek lesznek az elmúlt napoknál, vasárnaptól azonban ismét 15 fok körüli értékekre hűl a levegő éjszakánként. Újabb hidegfront kedden érkezik, kiadósabb, országos csapadék azonban akkor sem valószínű.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!