Díj a legjobbnak

2022.11.17. 20:00

TOP 100: tükröt tartottak a megye gazdasága elé

Borsod-Abaúj-Zemplén – a pandémia és az energiaválság ellenére – nagy utat tett meg a gazdasági fejlődés érdekében.

SZB

Fotó: Bujdos Tibor

Immár tizenhét esztendeje tartó hagyomány, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatósága, valamint az Észak-Magyarország napilap együttműködése révén minden év őszén elkészül a megye gazdasági életét górcső alá helyező TOP 100 kiadvány, amely a gazdálkodók előző évben elért eredményei alapján állítja fel a száz tagú rangsort.  

A kiadványt megyénk közéleti és gazdasági személyiségeinek részvételével adták át ünnepélyesen a százas rangsor tagjai számára. Hagyományosan ez a TOP 100 ünnep ad alkalmat arra is, hogy átadják egy ezzel megbízott, gazdasági szakemberekből álló zsűri értékelése alapján odítélt megyei TOP 100 Gazdasági Díjat.  

A díj idei tulajdonosa Marton Zsombor, a Mol Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója lett, aki igazi megtiszteltetésnek nevezte kiérdemelni a rangos elismerést. Mint mondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy a Mol Borsodot és Tiszaújvárost választotta stratégiai bázisának. Ezáltal hatalmas mértékű vegyipari beruházások indultak el a megyében, amelyek az iparág csúcsára emelik ezt a régiót.”

A verseny a mozgatórugó 

Dr. Alakszai Zoltán megyei főispán köszöntőjében arról beszélt, hogy a gazdasági élet alapvető mozgatórúgója a verseny és a változás, amely sok esetben szükségszerű. „A TOP 100 ugyan egy pillanatképet ad a gazdaság helyzetéről, de sokkal több, mint egy rangsor – mondta. – Rávilágít az eredmények mögött álló munkára. Kiolvashatók belőle a vállalkozások jellemzői.”  

Kiemelte, hogy a megyei órási utat tett meg az elmúlt 10-12 esztendőben. „Minden idők legnagyobb vállalkozásfejlesztési programját hajtottuk végre. „Látható, hogy az eddigi gazdaságpolitika sikeres volt. A kormány meglátta a lehetőségeket és a válságos időszakokbam sem adta fel” – hangsúlyozta. 

„Ezek az ünnep pillanatai, a gazdasági sikert ünnepeljük meg. A megye gazdasági elitjét, a TOP 100-at” – mondta köszöntőjében Csákó Attila, az Észak-Magyarország főszerkesztője. Hozzátette, hogy egy meglehetősen nehéz pályán érték el a gazdálkodók ezeket az eredményeket. Az elvégzett munka értékét növeli, hogy ezek a vállalkozások ezreknek adnak lehetőséget, hogy kenyeret tegyenek otthon az asztalra.

Válságban is fejlesztenek 

Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese a gazdaság állapotát elemezve – más dolgok mellett – arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2010. után elért nagyon szép gazdasági eredményeket előbb a Covid, aztán a háború rontotta. „A kormány felismerte, hogy az előremenekülés a megoldás és munkahelyek megőrzése” – hangsúlyozta. Leszögezte, hogy a mostani háborúval kapcsolatban a kormány egyértelmű álláspontja, hogy ebből ki kell maradni. „Fontos, hogy mihamarabb béke legyen. Nem gazdasági szankciók vetnek véget a háborúnak, hanem a tárgyalások és a megegyezés.”   

Kijelentette, hogy az Európai Unió elhibázott szankciós politikája az elsődleges oka az inflációnak. Gáz, olaj, villamosenergia ára szinte egyformán növekszik. „Jelenleg fizetjük a legmagasabb energiaárakat, de hamarosan csökkenés várható” – húzta alá.  

Arról is beszélt, hogy beláthatatlan, mikor lesz vége a háborúnak. Ebben a helyzet az ország stabilitását meg kell őrizni, működőképesnek kell maradni. Fontos a költségvetés egyensúlya, a munkahelyek megtartása. A növekedés gerjesztése.  

Kovácsné Fecz Csilla, a NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának vezetője konkrét adatokkal szolgált a megye gazdasági állapotát illetően. Elmondta, hogy 2021-ben összesen 541 milliárd forintnyi adót fizetett be a megye a központi költségvetésbe. Megtudtuk, hogy a gazdasági szférában a megyében 84 ezer adóalany van, majdnem egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban vannak köztük adószámos magánszemélyek, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozók gazdálkodó szervezetek.  

Az adatok azt mutatják, hogy az ágazatok között a lista élén helycsere volt 2021-ben, a korábbi éllovas gépipar visszacsúszott a második helyre, az élpozícióban ma már a vegyipar tartózkodik. Harmadik helyen áll továbbra is a kereskedelem és a gépjárműjavítás, a fémfeldolgozás pedig a negyedik.

Fejlődésre érett megye 

„A közös gondolkodás alapfeltétele annak, hogy sikeresek legyünk – erre Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik) elnöke hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, az egy főre jutó ipari teljesítményben a megye 3-4. helyen áll az országban. Ez alapján is elmondható, hogy ez egy fejlődésre érett megye. Esély van a sikerre. „Tizenhetedik éve van TOP 100, amely rendszer lett az életünkben. A kiadvány fontos információkkal szolgál a megye gazdaságáról. A NAV elemzéseit a KSH adatsora követi és a Bokik is elemezi benne a helyzetet.” 

Figyelmeztetett azért, hogy a válság miatti romló tendencia is kimutatható a turisztika, az építőipar, a kiskerekedelem és a szolgáltatás területén.  

Úgy vélte, hogy Miskolc egyik kitörési esélye, ha a regionális gazdaságfejlesztési zóna segítségével rácsatlakozik a debreceni fejlődésre és kiaknázza a lehetőségeket.  

A TOP 100 ünnepség keretében bemutatta az általa vezetett sikercéget Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatója.

A TOP 100 Gazdasági Díj átadását követően a 100-s lista cégeinek  – köztük a lista első helyén végző kazincbarcikai BorsodChem Zrt. – képviselői átvehették a TOP 100 kiadványt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!