intézkedés

2020.09.12. 11:00

Átrendeződik a gazdaság

A termeléshez közelebb kerülő piacok nagyobb lehetőséget kínálnak a kis- és középvállalkozásoknak.

Méhes László

Fotó: Ádám János

A magyar kormányzat gazdaságvédelmi akció­tervének hatásai, a cégek biztonságos működtetése a járványhullám idején, valamint a 2021–27 közötti uniós gazdaságfejlesztési források tervezése voltak a fő témák a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában csütörtökön megrendezett fórumon.

Vállalati fehér könyv készült

A megye kis- és középvállalkozásainak képviselőit megszólító rendezvény előadója, György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta: jelentős siker, hogy Magyarország a pandémia ellenére fenn tudta tartani gazdasági aktivitását, de hogy ez a járvány következő hullámának fenyegetettségében is megmaradjon, vállalati fehér könyvet állítottak össze. Az online elérhető kiadvány a cégek működtetéséhez ad segítő tanácsokat.

A gazdaság stabilitásának megőrzését célzó intézkedések hatásaként kiemelte: Magyarországon továbbra is a munkahelyek megőrzése, megerősítése és bővítése a legfőbb cél. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében közel egymillió munkavállalót támogattak valamilyen módon, ezzel félmillió munkahelyet védtek meg, a munkahelyteremtő programnak köszönhetően pedig közel 70 ezer új álláslehetőség létrehozását segítik. A tudásalapú gazdaságvédelem a jövő iránti felelősségre alapozott gazdaságpolitikát szolgálja.

A következő uniós tervezési időszakról szólva az államtitkár elmondta: Magyarországra 2021–27 között közel 50 milliárd euró forrás érkezik, ami a magyar gazdaságot és a hazai vállalkozásokat erősíti, még ha társadalmi célokat is valósítanak meg belőle. Az Észak kérdésére, hogy vannak-e prioritások a fejlesztési elképzelések között, két jelentőset említett. Elsőként a kiemelt ágazatokat, amelyekben hazánk hagyományosan erős, ilyen a turizmus, az élelmiszeripar, az egészségipar, a kreatívipar és a járműipar.

A másik irány a jövő iparágainak felkarolása, amelyekben erős szeretne lenni az ország: a repülőgépipar, a védelmi ipar, a mesterséges intelligencia és az adatalapú gazdaság.

A stratégia kidolgozottságában és végrehajtásának előrehaladásában hazánk a vetélytársai előtt jár – mondta.

(A borítóképen: György László szerint alapozni kell a hagyományos iparra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!